Одного звичайного березневого дня 13-річна Дарина, мешканка Львова, зіткнулася з неприємним сюрпризом: її фотографія з TikTok з'явилася на телеграм-каналі під назвою "Сутність Львова | 2024".

Відео, де вона, жартома, п'є воду з пляшки від алкоголю, стало предметом глузувань та нецензурних коментарів.

Листування в Telegram-каналі / фото: NGL.media
Листування в Telegram-каналі / фото: NGL.media

Перелякана та засмучена, Дарія звернулася до адміністратора каналу з проханням видалити пост. Однак її спроба добитися вилучення зіткнулася з вимогою заплатити 200 грн.

У розпачі і не знаючи, до кого звернутися по допомогу, Дарія погодилася на вимоги адміністратора та перерахувала гроші на його картку. Після цього образливий пост було видалено.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Проте адміністратор обіцяв розкрити їй дані того, хто надіслав її фотографію з принизливим коментарем, за додаткову плату 300 грн.

Листування в Telegram-каналі / фото: NGL.media
Листування в Telegram-каналі / фото: NGL.media

Хоча батьки Дар'ї досі не знають, на що їхня дочка витратила свої каоманські гроші, вона приховує це від них зі страху попереджень і засудження.

Проте виявилося, що канал "Сутність Львова | 2024" – лише один із багатьох подібних Telegram-каналів, популярних зараз серед українських школярів. Вони переважно публікують фотографії місцевих підлітків з грубими коментарями, а також пропонують послуги з видалення образливих постів за гроші.

На момент виявлення поста про Дар'ю канал мав близько 6000 підписників, з яких близько 1300 були львівськими школярами. Однак цей канал – лише частина цілої мережі, якою керують різні люди, включаючи піаніста, військовослужбовця ЗСУ та комунікаційного фахівця.

Листування в Telegram-каналі / фото: NGL.media
Листування в Telegram-каналі / фото: NGL.media

Розслідування журналістів виявило, що канали цієї мережі постійно змінюють назви та акаунти через ризик блокування, але всі вони адмініструються одними й тими самими людьми. За припущеннями, реальними кураторами цієї мережі можуть бути російські спецслужби.

Виявилося, що за подібним свавіллям стоять молоді українці, у тому числі й Валентин Білицький, чинний військовослужбовець. Валентин не приховував своєї участі в цій мережі, проте міг мати справу з росіянами.

Він розміщував відео, коментуючи новини про буллінг і навіть готовий був вступити в діалог із правоохоронними органами та омбудсменом Дмитром Лубинцем.

Листування в Telegram-каналі / фото: NGL.media
Листування в Telegram-каналі / фото: NGL.media

Модератори каналу стверджували, що основна мета "Сутності" – привернути увагу до проблеми дитячого буллінгу, а кошти, одержані від подібних дій, будуть спрямовані на підтримку ЗСУ.

Але, незважаючи на заявлену мету, ці канали дають прибуток і навіть використовуються для продажу наркотиків або надання майданчиків наркодилерам.

Виявлені факти говорять про те, що зв'язки між учасниками цієї мережі та російськими структурами можуть бути набагато глибшими. Профілі менеджерів каналу, включаючи Белицького, мали російські телефонні номери, а деякі з них були пов'язані з іншими російськими каналами в Telegram.

Раніше ми писали про те, що у країнських школярів та вчителів чекають серйозні зміни: як раніше вже точно не буде

Також стало відомо, "П*скуда, йди до дошки": під Львовом діти бояться ходити до школи через агресивного директора