Згідно з новим законопроєктом про мобілізацію, підписаним президентом України, студенти, які навчаються за денною або комбінованою формою, мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Це стосується студентів вищих навчальних закладів, аспірантів, докторантів, а також осіб, які проходять професійно-технічну підготовку. Право на відстрочку діє виключно протягом періоду навчання.

Студент. Фото Freepik
Студент. Фото Freepik

Це означає, що студенти мають право не бути призваними на військову службу до моменту закінчення навчання або до вручення диплома про вищу освіту. Проте, відразу після отримання диплома або за закінченням терміну навчання, вони втрачають це право і можуть бути мобілізовані.

Якщо випускник бакалаврату планує вступити до магістратури, є період літа, коли він ще не почав нове навчання і тимчасово не має права на відстрочку від армії.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Студенти, кадр з відео
Студенти, кадр з відео

Цей період триває з моменту закінчення бакалаврату до початку нового навчального року в магістратурі, зазвичай у вересні. У цей час випускник може бути призваний на військову службу.

Крім того, студенти можуть втратити право на відстрочку, якщо будуть відраховані з навчального закладу. В такому випадку, як тільки наказ про відрахування вступає в силу, студент одразу перестає мати право на відстрочку від мобілізації.

Денис Шмигаль, студенти - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль, студенти - фото Кабінет Міністрів України

Таким чином, важливо підтримувати свій статус студента до завершення навчального процесу для збереження права на відстрочку від мобілізації.

Нагадаємо, відстрочку від мобілізації дадуть ще одній категорії

Вам буде цікаво дізнатися мобілізація у квітні: чого чекати українцям