Напередодні набрання чинності новим законом, у якому йдеться про мобілізацію по-новому, серед юристів почалися дискусії про те, чи стане, наприклад, несплачений штраф приводом для арешту та подальшого продажу з аукціону майна ухилиста.

Частину юристів трактують законодавство як таке, що воно не дозволяє конфіскувати майно ухилиста, інша частина адвокатів каже, що не так однозначно.

Для українських журналістів низка адвокатів та голова одного із судів висловили своє бачення ситуації.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Якщо військовозобов'язаний сплатив штраф, але не оновив свої дані, то все одно він перебуватиме в розшуку і буде обмежений у праві керуванням транспортом", - каже адвокат Микола Максимов.

Популярні новини зараз
Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

За його словами, не виключено, що у разі несплати штрафу державні виконавці можуть заарештувати банківські рахунки та карти.

"Швидше за все, стягуватимуть із заробітної плати. Щоб заарештувати і продати авто або єдине житло - думаю, що до такого не дійде. Якщо на рахунках людини не буде необхідних коштів, то може бути відібране житло (продане, із суми буде взято необхідну для сплати штрафу, а решту коштів повернуто власнику - ред.). Крім тих випадків, коли це єдине житло. Єдине житло можна конфіскувати, якщо сума боргу більша за 200 тис. грн", - уточнює Микола Максимов.

У свою чергу, адвокат Олександр Папуця так прокоментував ситуацію.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Згідно із законодавством, обов'язок оновити дані все одно не зникає (навіть якщо військовозобов'язаний сплатив штраф після неявки до ТЦК протягом 60 днів – Ред.)", - каже адвокат, партнер адвокатського об'єднання "Smartsolutions" Олександр Папуця.

І продовжує: "Закон набирає чинності 18 травня. Якщо військовозобов'язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом шляхом звернення до суду, штраф".

До цього він додає, що неоновлення даних – це продовження порушення навіть за сплати штрафу.

На запитання про те, чи можуть державні органи заарештувати майно у разі несплати штрафу, Олександр Папуця відповів так: "Якщо буде відкрито виконавче провадження, то насамперед виконавець може накласти обмеження на рахунки. Якщо коштів буде достатньо, то до майна справа може не дійти. Якщо немає рахунків, то виконавець вільний накладати обмеження на виявлене рухоме та нерухоме майно".

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Чи можуть згодом таке майно продати, щоб погасити штраф – на це запитання адвокат відповів нам так: "Якщо людина не виконує зобов'язання, то за певною процедурою майно може бути виставлене на торги та продається за допомогою аукціону. З цих коштів сплачується штраф та виконавчий збір , а інші повертаються власнику.

Ще один адвокат, який практикується, зокрема у питаннях мобілізації, Андрій Межирицький, каже, що у разі несплати штрафу державні органи можуть накласти обмеження на користування майном.

"Все те, що нібито було прибрано із закону, показуючи, що дотримувалися конституційних прав, все залишилося. Приховано", - каже Андрій Межирицький.

І додає: "Виконавча служба в рамках виконання насамперед з'ясовує, чи є майно та рахунки. Рахунки заарештовуються одразу автоматично, а на майно обмеження не буде накладено. Але очікується збільшення штрафів. Це збільшення буде підставою для обмеження користування майном. Ніхто його не забиратиме, якщо там зареєстровані неповнолітні діти, якщо це єдине житло, якщо борг людини не перевищує 20 мінімальних заробітних плат, а це 160 тис. грн на сьогоднішній день. Але обмеження на нього може бути накладене.

Чи може бути кілька штрафів – це за словами Межирицького, дискусійне питання.

"Однозначної відповіді у юридичної спільноти немає. Але знаючи наших державних діячів, гадаю, що ТЦК отримають рекомендації про те, що можна штрафувати щодня", - резюмує адвокат.

Прогноз судді: можуть описати та продати речі з житла

"Те, на що державні виконавці хочуть накласти арешт має бути пропорційним із сумою штрафу. Штраф не пропорційний вартості квартири. Зазвичай арештовують рахунки для того, щоб стягнути кошти, що надходять. Це першочергові дії виконавця. У законі прописано, що виконавцем повинні вживатися такі заходи, які пропорційні", - розповіла у коментарі для ТСН.ua голова одного із судів.

За словами судді, не виключено, що державні виконавці для стягнення штрафу можуть прийти описати майно, що перебуває в житлі боржника.

"Мова може йти про такі ліквідні речі як телевізор, меблі та інше", - зазначила суддя.

А що так можна було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд.

Раніше повідомлялося, став злочинцем, щоб не мобілізуватися: як українець вирішив урятуватися від повістки.

Також, українцям показали нові правила відстрочення від мобілізації.