Українське суспільство активно обговорює питання мобілізації та шляхи уникнення призову на військову службу під час війни.

Низка блогерів і навіть деякі юристи публічно дають поради, як уникнути мобілізації. Однак така діяльність викликає занепокоєння у частини громадськості та представників влади.

Ухилянти на кордоні, фото: СБУ
Ухилянти на кордоні, фото: СБУ

Телеведуча Наталія Мосейчук різко критикувала тих, хто сприяє ухиленню від мобілізації, назвавши їх "псевдоадвокатами". Вона навіть погрожувала, що Служба безпеки України візьметься за таких осіб.

Популярні новини зараз
Пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші
Показати ще

Колишній співробітник спецслужб Іван Ступак пояснює, що СБУ займається переважно контррозвідувальною діяльністю, протидією терористам та диверсантам. Але публічна критика владних рішень чи надання консультацій сама собою не є підставою для переслідувань.

Увагу СБУ можуть привернути лише ті, хто виконує завдання ворожих спецслужб та отримує за це гроші.

[quote author=""]"Потрібно відразу з'ясувати, в якому процесуальному статусі ви знаходитесь. Ви затримані? Вам потрібно зв'язатися з адвокатом? Якщо ні, можна не показувати телефон. часто знімає зайві підозри: ви показуєте, що вам нема чого приховувати.

СБУ, фото: Telegram
СБУ, фото: Telegram

У такому разі спецслужби можуть викликати людину на профілактичну бесіду, попередити про неприпустимість її дій. Під час зустрічі співробітники можуть попросити надати телефон, але людина не зобов'язана це робити, якщо вона не затримана офіційно.

Нагадаємо, військовозобов'язаним дали ще один місяць на рішення: що буде після

Як повідомляв "Знай.uа", скільки справді чоловіків можуть мобілізувати: військовий розкрив несподівану правду

Знай.ua писав, у військкомат йти не обов'язково: як оновити свої дані в ТЦК, навіть сидячи вдома