Починаючи з 18 травня, у військовозобов'язаних буде 60 днів, щоб оновити дані, але навіть добровільний візит до ТЦК може не вберегти від ймовірного штрафу. Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Правозахисник заявив, що навіть за добровільної явки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки військовозобов'язані можуть отримати штраф за порушення правил військового обліку.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Це випливає з постанови Кабміну №1487 від 30 грудня 2022 року, яка затвердила порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. У цьому документі є 23 пункт, який свідчить, що у 7-денний термін громадяни зобов'язані повідомляти про зміну місця проживання та інших персональних даних.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Доплата 20% від розміру пенсії: кому з пенсіонерів підкинуть грошенят Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила Наказ – гасити: в Україні відключають житлові будинки від критичної інфраструктури Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки
Показати ще

Так, якщо після 5 січня 2023 року військовозобов'язаний громадянин не попередив ТЦК про зміну даних або не став на військовий облік, то може бути застосований штраф.

Адвокат зазначив, що стосовно таких осіб можуть застосовуватись підвищені штрафи, навіть якщо людина добровільно звернеться до ТЦК до 18 липня 2024 року.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, воюєш, чи працюєш на державу: скільки доведеться заплатити за відстрочку від мобілізації.

Також наш портал інформував, цей новий документ видаватиме ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, потрібно мобілізувати насамперед: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників.