Після того як голова Федеральної резервної системи США Джером Пауелл захворів на нову мутацію Covid, експерти активніше заговорили про штам Flirt. Чи дійсно новий вірус становить серйозну небезпеку? І чому українцям варто бути особливо обережними?

Цієї весни, коли більшість вже забула про маски та дезінфектори, у Великій Британії, Сполучених Штатах та Канаді почав швидко поширюватися новий штам Covid — Flirt. На перший погляд, це ще один сезонний спалах, однак фахівці радять не втрачати пильності.

У перші місяці 2024 року Covid демонстрував найнижчі показники розповсюдження з початку пандемії. Але у травні почалося неочікуване зростання захворюваності, особливо у Великій Британії. Епідеміологи уважно стежать за новим штамом, намагаючись запобігти можливим несподіванкам.

Коронавірус, скріншот: Youtube
Коронавірус, скріншот: Youtube

Не варто недооцінювати Covid

Популярні новини зараз
Не надумайте брати ці яйця: українців попередили про небезпеку у супермаркеті Ці каші варити й не потрібно: екстрений перелік круп для відключення світла "Київстар" оголосив про нові зміни: вже з сьогоднішнього дня "Київводоканал" дав споживачам кілька тижнів: якщо встановлено лічильник, зробіть це
Показати ще

Важливо пам'ятати, що Covid не зник. Нові штами, зокрема Flirt, можуть бути менш смертоносними для людей з певним імунітетом, але становлять небезпеку для вразливих верств населення. Людям зі слабким здоров’ям варто бути особливо обережними і при перших симптомах залишатися вдома, зменшивши контакти з іншими.

Україна -особлива зона ризику

Україна опинилася в особливій зоні ризику через кілька причин. По-перше, тривалий стрес, спричинений війною, призводить до зниження імунітету. Вразливі групи населення, зокрема люди з хронічними захворюваннями, можуть важче переносити інфекції.

По-друге, умови життя, особливо для тих, хто змушений перебувати в укриттях або на передовій, сприяють поширенню респіраторних захворювань. Восени, коли температура у житлових приміщеннях знизиться через руйнування енергосистеми, ризик поширення вірусів зросте.

Грип, фото: Depositphotos
Грип, фото: Depositphotos

Симптоми нового штаму Flirt

Симптоматика нового штаму не надто відрізняється від попередніх варіантів Covid:

  • Дискомфорт і біль при ковтанні або диханні;
  • Забитий ніс;
  • Головні болі;
  • Кашель та м’язовий біль.

У разі важких проявів, таких як висока температура або гіпоксія, необхідно терміново звернутися до лікаря.

Як підготуватися до можливого спалаху?

Весняний сплеск захворюваності на Covid в Україні залишився непоміченим через те, що більшість українців перестали робити тести. Втім, багатьом знайомі наслідки перенесеного захворювання: втрата смаку і нюху, сильна втомлюваність.

Щоб підготуватися до можливого осіннього спалаху, варто вже зараз зміцнювати імунітет. Ось кілька простих кроків:

  • Збільште кількість свіжої зелені та овочів у раціоні;
  • Активно проводьте час на свіжому повітрі;
  • Отримуйте вітамін D, перебуваючи на сонці;
  • Знижуйте рівень стресу та тривожності за рахунок спілкування з природою та близькими.

Ці дії допоможуть зміцнити імунітет і підвищити стійкість до вірусів.

Нагадаємо, Хворіти можна безкоштовно: кому не треба платити за лікування у стаціонарі

Раніше ми розповідали, Як українські лікарні працюватимуть без світла: українцям пояснили за доступність медпослуг

Також, Медицина таки безкоштовна: за що українці не повинні платити у поліклініках та лікарнях