Міністерство охорони здоров’я встановило, що ВЛК має займати не більше чотирьох робочих днів. Військкомати вважають ці строки цілком прийнятними, хоча деякі обставини можуть вплинути на їх дотримання.

Заступник начальника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва Павло Литвин прокоментував ситуацію.

"Для проходження лікарської комісії МОЗ визначає чотири робочі доби. Якщо немає великого напливу людей, а стан здоров’я військовозобов’язаного не потребує спеціального обстеження і діагностики, це цілком реальні терміни", - зазначає Литвин.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Однак на практиці не завжди вдається дотримуватись цих строків через низку причин. Найбільш поширеною проблемою є направлення на додаткові обстеження, які можуть значно затримати процес.

Популярні новини зараз
Українці можуть не платити за мобільний зв’язок цілий рік — які умови Головне за 2 липня: розлучення Каменських, підвищення цін на гарячу воду, доплати пенсіонерів та мобілізація авто Тариф 7,96 грн/куб не для всіх: кому доведеться віддавати більше грошей за газ Автовласники мають лише 10 днів: хто зважився на процедуру, має поспішити
Показати ще

"Проблеми із часом для проходження ВЛК виникають через те, що багатьох людей відправляють на дообстеження. Причому направлення на нього має дати сімейний лікар - і тут уже від ВЛК і ТЦК нічого не залежить," - пояснює Литвин.

Він також навів приклад одного випадку, коли військовозобов’язаний затримав процес проходження ВЛК на кілька місяців. У березні цього року ВЛК з’ясувала, що військовозобов’язаному потрібно пройти магнітно-резонансну томографію (МРТ). Через довгу чергу на безкоштовне обстеження він зміг записатися лише на грудень.

"У нас є один рекордсмен: у березні цього року ВЛК з’ясувала, що йому треба пройти МРТ. То він записався на діагностику аж на грудень. Мовляв, черга на безплатне обстеження довга, і якщо ТЦК хоче, щоб він пройшов комісію швидше, то нехай оплатить йому це обстеження. А в нас такі послуги кошторисом не передбачені," - додав представник ТЦК.

Раніше ми розповідали: Все одно мають прибути до ТЦК, термін – до 16 червня: знятих з обліку приголомшили новиною

Нагадаємо, Як українські лікарні працюватимуть без світла: українцям пояснили за доступність медпослуг