У чоловіків, яких свого часу зняли з військового обліку через вибуття за кордон на строк понад 3 місяці, буде час до 16 червня. Їм необхідно особисто приїхати до України, прийти до ТЦК та стати на військовий облік. А саме їм надається на це 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. №563.

Про це стало відомо завдяки уточненням від фахівців видання "Судово-юридична газета".

Також передбачено, що чоловіки, які перебувають за кордоном, підлягають військовому обліку на тих же засадах, що й чоловіки в Україні.

Українські чоловіки у Польщі, скріншот: Telegram
Українські чоловіки у Польщі, скріншот: Telegram

Крім того, закордонні дипломатичні установи здійснюватимуть інформування призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному чи тимчасовому консульському обліку.

Популярні новини зараз
Українцям дозволять відкупитися від мобілізації – новий закон вже на підході Пенсіонерам встановили обмеження: кому не світить підвищення виплат В Україні хочуть змінити систему соцдопомоги: на що розраховувати людям Українцям готують нове подорожчання: ще одна комунальна послуга зросте на 30%
Показати ще

Як відомо, новий закон про посилення мобілізації запровадив військовий облік для громадян, які перебувають за кордоном. Врегулювати порядок мав Кабмін.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Кабмін врегулював це питання в такий спосіб – правила військового обліку для чоловіків та військовозобов'язаних жінок за кордоном однакові з тими, що діють для цих осіб в Україні. Відповідну постанову Уряд ухвалив 16 травня.

Раніше було передбачено, що зняття з військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які виїжджають за кордон терміном більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх у відповідний ТЦК із документами, що підтверджують виїзд за кордон.

Тепер цю норму прибрали. Відповідно до внесених Урядом змін призовники, військовозобов'язані та виїжджаючі за кордон резервісти не знімаються (не виключаються) з військового обліку до ТЦК.

Крім того, громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв'язку з вибуттям за межі України строком понад 3 місяці, зобов'язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. №563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) ТЦК, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на їх вибір.

Нагадаємо, ухилистам хочуть дати шанс "відкупитися": строгу норму пропонують замінити.

Раніше повідомлялося, оновлення даних військовозобов'язаних: чи вручать повістку просто в ЦНАПі.

Також, немає військового квитка із собою: адвокат розповів про наслідки та штрафи.