За даними ТЦК, лише 2% з тих, хто отримав повістки, фактично приходять до центру. Проте, чимало українців розуміють важливість зміни військових на фронті.

Володимир, військовий, який зараз працює у Шевченківському РТЦК у Львові, поділився своїм досвідом.

Він розповів про свою роботу в ТЦК, де працює у роті охорони, відповідаючи за безпеку тимчасових пунктів перебування мобілізованих.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

За його словами, не дивлячись на потенційні конфлікти, спілкування з військовозобов'язаними переважно проходить мирно та адекватно. Він підкреслює важливість пояснень та розуміння обох сторін.

Популярні новини зараз
Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..." Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня
Показати ще

"Як показує практика, всі все розуміють. Ми спілкуємося з військовозобов’язаними, пояснюємо їм ситуацію і непорозумінь практично немає. Буває, що кажуть "а чого я маю йти". Ми стараємося діяти в таких ситуаціях, щоб не нашкодити ні собі, ні військовозобов’язаному. Звичайно, у себе в голові я думаю, що так не має бути. Усі мають іти захищати свою країну. Ми там уже були, на війні залишили своє здоров’я, дехто життя. Коли це пояснюєш, тоді спілкування легше проходить", – каже працівник ТЦК.

Робота працівників ТЦК полягає не лише у формальному оформленні документів, а й у підтримці морального стану військовозобов'язаних. Володимир підкреслює, що багато непорозумінь можуть бути вирішені через адекватну розмову.

Як ветеран та працівник ТЦК, він має чітке уявлення про ситуацію, що складається навколо мобілізаціїї: "Не розумію, як держава могла б діяти інакше в такій ситуації. Те, що зараз відбувається, є правильним. Зі 100% людей, які отримали повістки, приходять усього 2%. У мене є побратими, які вже загинули, а є ті, яких треба міняти. Зрозумійте правильно: бригади по 2-3 роки перебувають у зоні бойових дій, треба робити заміни. Мобілізація для цього й потрібна."

Нагадаємо, Українцям пояснили, коли ТЦК припинять "полювання" на чоловіків на вулицях: "Ми самі винні..."

Раніше ми розповідали, що Чи може поліція разом із ТЦК вручати повістки: українцям пояснили важливе питання