Питання оформлення відстрочки від мобілізації хвилює багатьох військовозобов'язаних. Чи можна це зробити у центрах надання адміністративних послуг? Роз’яснення надала директор департаменту надання адміністративних послуг КМДА Наталія Шамрай.

З 18 травня 2024 року ЦНАПи по всій країні почали приймати військовозобов'язаних громадян для оновлення їхніх даних. Це стало новою функцією для ЦНАПів, що має на меті полегшити процес ведення обліку військовозобов'язаних.

Наталія Шамрай відзначила, що незважаючи на нові обов’язки, великого напливу відвідувачів до ЦНАПів не спостерігається. Це пов'язано з тим, що багато українців можуть оновити свої дані через мобільний додаток "Резерв+".

ЦНАП - фото з Фейсбук
ЦНАП - фото з Фейсбук

Важливо розуміти, що ЦНАПи не мають повноважень оформлювати відстрочку від мобілізації. Наталія Шамрай чітко наголосила, що внесення таких даних не належить до функцій центрів надання адміністративних послуг. Тож для оформлення відстрочки потрібно звертатися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Шамрай пояснила, що під час оновлення даних у ЦНАПах може виявитися, що інформація про бронювання відсутня чи неповна. У такому випадку відділ кадрів, який здійснив бронювання, при наступній звірці документів у ТЦК звертає увагу на ці недоліки, і відповідні дані вносяться до системи. Через день-два ця інформація відображається в системі.

Під час війни ЦНАПи продовжують надавати майже 450 видів послуг. Серед них — оформлення паспортів, допомога при народженні дитини та комплексні послуги для ветеранів. Наприклад, учасники бойових дій можуть отримати 38 видів послуг, причому завдяки спрощеній процедурі їм не потрібно подавати стільки ж комплектів документів.

Отже, оформити відстрочку від мобілізації у ЦНАПах неможливо. Для цього потрібно звертатися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Водночас ЦНАПи продовжують надавати широкий спектр адміністративних послуг, що полегшує життя громадянам навіть у складних умовах воєнного часу.

Нагадаємо, Все одно доведеться йти до ТЦК: українцям пояснили важливий нюанс

Раніше ми розповідали, що Співробітники ТЦК порушують правила: українців попередили – кому скаржитися