У травні 2024 року в Україні набули чинності нові правила, що стосуються притягнення до відповідальності за порушення порядку мобілізації. Однією з головних змін є встановлення нових покарань, які передбачені для порушників мобілізаційного законодавства.

Експерт у сфері адміністративного права, Ксенія Надтока, розглядає нововведення з точки зору їхнього впливу на правопорушників та процедуру їх застосування.

Ухилянти, фото: Facebook
Ухилянти, фото: Facebook

Раніше, якщо хтось порушував мобілізаційні правила, юрист з ТЦК складав протокол про адміністративне порушення. Потім керівник ТЦК розглядав цей протокол і вирішував, чи накладати штраф. Якщо людина не погоджувалась зі штрафом, вона могла звернутись до суду.

Тепер все змінилося. З травня 2024 року керівники ТЦК отримали більше повноважень і можуть самі розглядати справи та виносити рішення про штрафи, без участі суду. Це схоже на те, як поліція накладає штрафи за принципом "порушення ПДР". Це рішення було прийняте, щоб зняти навантаження з судів та спростити процедуру розгляду справ.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 1-7 липня для всіх знаків Зодіаку: перевірка для Водоліїв, заборона для Скорпіонів та завершення Дів Як оновити дані, щоб не йти в ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи Весь світ може більше не побачити легендарних ABBA разом: один із музикантів розкрив таємницю Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..."
Показати ще

Однак, важливо зазначити, що це не означає, що на громадян будуть накладені штрафи без їхнього відома. Керівники ТЦК зобов'язані розглянути справу у присутності порушника та встановити всі обставини, які мають значення для правильного вирішення справи. Порушники мають право на ознайомлення з матеріалами справи, подання пояснень, доказів та оскарження постанови по справі.

Основною умовою для накладення штрафу є попереднє повідомлення порушника про місце та час розгляду справи. Якщо порушник не з'являється на розгляд справи попри повідомлення, постанову можуть винести без його участі. Однак, порушнику буде надіслано копію постанови, і він матиме можливість оскаржити її в суді протягом 10 днів.

Щоб уникнути неприємностей, регулярно перевіряйте кореспонденцію за адресою проживання. Штраф може прийти поштою, і якщо ви його проігноруєте, справу можуть передати виконавчій службі, яка подвоїть штраф і може накласти арешт на майно та рахунки.

Нагадаємо, Проходження ВЛК: скільки дають часу на процедуру

Раніше ми розповідали, що Більше ігнорувати не будете: листи від ТЦК стануть серйозним документом

Також, Українцям розкрили додаткові плюси додатку "Резерв+": без нього майже нікуди