Відтепер відповідальність роботодавців не обмежується лише врученням повісток військовозобов'язаним працівникам. Вони також зобов'язані проконтролювати відвідування працівниками ТЦК.

У новому законі передбачено, що роботодавці мають вручати повістки своїм військовозобов'язаним працівникам та контролювати їхній візит до ТЦК. Процес вручення повісток набув змін, оскільки для отримання дозволу на цю дію керівництву необхідна інформація "згори" у вигляді наказу ТЦК.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Кожне підприємство вибирає конкретного працівника, який відповідатиме за видачу повісток та ведення обліку військовозобов'язаних колег. Цей працівник також буде фіксувати факти відмови від отримання повістки та інформувати ТЦК та СП про працівників, які звільнилися під час отримання повістки.

Згідно з новими правилами, працівники, які отримали повістку, мають бути доставлені роботодавцем до місця збору, після чого протягом трьох днів роботодавець повинен повідомити ТЦК про результати.

Популярні новини зараз
Українці можуть не платити за мобільний зв’язок цілий рік — які умови Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку У кожного будинку буде свій котел? В Україні готуються до різкого підвищення тарифів на тепло Автовласники мають лише 10 днів: хто зважився на процедуру, має поспішити
Показати ще

Ще одне важливе уточнення полягає в тому, що ці мобілізаційні заходи стосуються переважно тих, хто працює на підставі трудового договору. Особи, які працюють без трудового договору або за цивільно-правовою угодою, не підпадають під нову ініціативу. Більше того, незалежно від типу роботи - очної чи дистанційної - зобов'язання залишаються незмінними.

"Виходить, що навіть домівка працівника, якщо він працює саме за трудовим договором про дистанційну роботу, може бути визнана місцем виконання роботи", – кажуть юристи.

За порушення вимог щодо надання переліку військовозобов'язаних або працевлаштування осіб, які не стали на військовий облік, роботодавцям передбачається великий штраф, який може сягати від 34 000 до 60 000 гривень.

За словами експертів, такі санкції можуть сприяти тінізації ринку праці та призвести до напруження між роботодавцями та працівниками.

Нагадаємо, З 11 червня змінюються правила виїзду закордон: що чекає на українців

Раніше ми розповідали, що Економічного бронювання не буде: готуйтесь до нових податкових випробувань

Також, Нові правила для військових: хто може звільнитися після 1 червня