Новий законопроєкт, опублікований Верховною Радою, надає військовій поліції безпрецедентні повноваження, включаючи можливість проникати в житло громадян без судового рішення.

Проте це стосується лише "невідкладних випадків", таких як порятунок життя або переслідування злочинців. Це означає, що у критичний момент ваш будинок може стати об'єктом дій поліції, і все це - без попередження.

Поліція, авто, скріншот: YouTube
Поліція, авто, скріншот: YouTube

Військова поліція отримає право перевіряти документи водіїв, контролювати дотримання правил дорожнього руху, а також розслідувати ДТП за участю військовослужбовців. Військова поліція буде присутня у місцях, де зазвичай ми очікуємо побачити лише національну поліцію.

Військова поліція буде мати подібні до Національної поліції повноваження, але з певними винятками. Основною функцією нового органу стане забезпечення правопорядку та військової дисципліни у підрозділах і структурах Міністерства оборони України, Збройних сил та Державної спеціальної служби транспорту. Під час правового режиму воєнного чи надзвичайного стану керівництво діяльністю Військової поліції здійснюватиме Головнокомандувач Збройних Сил України.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

Її основна місія - забезпечення правопорядку і дисципліни серед військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів. Крім того, її юрисдикція охоплює військові об'єкти, навчальні заклади, залізничні станції, порти та аеропорти.

Поліція України / фото
Поліція України / фото

У випадках, коли військова поліція матиме підозри щодо злочину, їй дозволено негайно проникати в житло з подальшим повідомленням слідчих органів. Це нововведення непокоїть правозахисників та експертів, які стверджують, що така практика може стати шляхом до зловживань і порушень прав громадян.

Прихильники ж законопроєкту стверджують, що ці заходи необхідні для підтримання дисципліни та правопорядку в умовах воєнного стану. Вони вважають, що нова структура зможе ефективніше реагувати на виклики, з якими стикається країна.

Нагадаємо, Вручення повістки поліцією на дорозі: адвокат пояснив важливі правила

Раніше ми розповідали, що Водіям електросамокатів можуть впаяти колосальні штрафи: за що віддасте останні копійки

Також, В Україні випишуть штраф навіть тим, хто оновив дані у ТЦК: у чому проблема