Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які мають відношення до керування авто, є дуже важлива інформація. Так, в Україні вже набув чинності закон про посилення мобілізації. Згідно з документом, всі військовозобов'язані, призовники та резервісти повинні завжди носити при собі військово-обліковий документ, щоб мати можливість пред'явити його на вимогу уповноваженій особі.

Український юрист, правозахисник та адвокат Олексій Шалару в деталях розповів, чи можуть поліцейські зупиняти водіїв, перевіряти їхні документи та вручати їм повістки.

Мобільний блокпост, скріншот: YouTube
Мобільний блокпост, скріншот: YouTube

Якщо поліція зупинила водія на дорозі, то спочатку треба спитати причину зупинки. Важливо! Під час дії правового режиму військового стану не затверджено норму, що військовозобов'язана людина має пред'являти поліції посвідчення водія.

"Якщо кажуть, що ви порушили правила дорожнього руху - покажіть відеофіксацію і давайте розбиратися. Але якщо зупинили просто так, то нічого показувати не потрібно. Ту саму страховку можна перевірити лише у разі ДТП", - наголосив Шалару.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Втім, існують випадки, коли поліція все ж таки має право затримати:

- для уточнення даних;
- якщо людина перебуває у розшуку.

Остановка на блокпосте

За його словами, якщо поліція зупинить водія на блокпості, то водій зобов'язаний показати йому паспорт громадянина України.

"Жодних посвідчень водія, жодних свідчень про реєстрацію технічного засобу не треба. На блокпості є голова, який призначається відповідним наказом, і він має право просити ваш паспорт громадянина України", - наголосив юрист.

Нагадаємо, не лише штраф, а й інші проблеми: українських водіїв попередили про важливе правило.

Раніше повідомлялося, поліція отримала нові повноваження щодо затримання чоловіків: що мають знати українці.

Також, "Поліція відшпекала": колишній Трінчер Олександр Волошин у Польщі отримав величезний штраф.