Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які є водіями, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в Україні обмеження права на керування автомобілями та іншими транспортними засобами для порушників правил мобілізації можуть запровадити пізніше, ніж очікується.

Так, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11305, який передбачає збільшення терміну поновлення військово-облікових даних.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook
Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

18 травня 2024 року в Україні почав діяти новий закон про мобілізацію. Усі військовозобов'язані чоловіки (а це чоловіки віком від 18 до 60 років) мають у ТЦК та СП оновити свої військово-облікові дані. Вони це мають зробити протягом 60 днів після набрання чинності новим законом про мобілізацію.

До порушників правил мобілізації та військового обліку застосовуватимуть тимчасові заходи щодо обмеження деяких прав. Так, наприклад, ухилисти від мобілізації не зможуть керувати автомобілями. Цього права їх тимчасово позбавлятимуть за рішенням суду. Після оновлення військово-облікових даних обмеження мають зняти.

Популярні новини зараз
Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

Але новий закон про мобілізацію передбачає, що не можна забороняти керувати транспортними засобами порушникам правил мобілізації, якщо на їхньому утриманні перебувають інваліди І та ІІ групи, або діти з інвалідністю. Також не можна це робити, якщо транспортний засіб є основним джерелом прибутку громадянина.

Автори законопроекту 11305 пропонують дати військовозобов'язаним чоловікам більше часу для оновлення своїх військово-облікових даних у ТЦК (це також можна зробити через Електронний кабінет військовозобов'язаного або у Центрах надання адміністративних послуг). Замість 60 днів пропонується надати 150 днів.

Текст законопроекту №11305 ще немає на сайті українського парламенту. Він з’явиться після розгляду керівництвом Верховної Ради. У ЗМІ пишуть, що автори законопроекту №11305 виходили з того, що військовозобов'язані чоловіки «фізично не зможуть оновити дані» через «завантаженість ТЦК та СП».

Авто, фото: Знай.ua
Авто, фото: Знай.ua

Новий закон про мобілізацію та військовий облік також регулює вилучення транспортних засобів та спецтехніки у юридичних та фізичних осіб на потреби ЗСУ. У фізичних осіб на потреби ЗСУ дозволено вилучати транспортні засоби, якщо їх дещо у володінні.

Дозволяється вилучати на потреби ЗСУ лише транспортні засоби, які можна використовувати на фронті, у прифронтових районах, а також для будівництва фортифікаційних споруд. Тобто можуть вилучити, наприклад, пікапи, позашляховики, вантажівки.

Нагадаємо, автоексперт пояснив, як врятувати гроші від дорогого ремонту після поїздки на АЗС: ніхто й не замислювався.

Раніше повідомлялося, наражаєте на небезпеку всю сім'ю: важливе правило, яке часто забувають водії.

Також, поїдете у відпустку хіба що уві сні: деяким працівникам можуть відмовити у відпочинку під час війни.