В Україні запроваджено новий механізм переведення оцінок з іноземних шкіл до української 12-бальної системи. Ця ініціатива, розроблена Міністерством освіти і науки України, покликана полегшити процес інтеграції учнів, що повертаються з-за кордону, до української шкільної системи.

Відтепер українські школи мають чіткі рекомендації щодо перезарахування оцінок з предметів, які вивчаються як за кордоном, так і в Україні. Це стосується не лише основних предметів, але й українознавчих компонентів, які учні зможуть вивчати за скороченими програмами та проходити дистанційне оцінювання.

Школярі. Фото: Youtube
Школярі. Фото: Youtube

"Учні можуть перезараховувати оцінки з предметів, спільних для обох країн. Решту предметів (українознавчий компонент) вони можуть вивчати відповідно до модифікованих (скорочених) програм і проходити оцінювання дистанційно. Раніше для учнівства була можливість перезараховувати оцінки, проте школи не мали чітких рекомендацій для їхнього переведення", – зазначають в МОН.

МОН розробило спеціальну таблицю, яка дозволяє легко перевести оцінки з іноземних шкіл до української системи. Наприклад, оцінку "добре" з математики в Польщі можна перевести в українську оцінку "8" з математики або алгебри/геометрії.

Популярні новини зараз
Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило Графіки відключення електроенергії на 25 червня Комунальники вирішили встановити тарифний рекорд: з липня доведеться платити набагато більше Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити
Показати ще

Якщо моделі оцінювання відрізняються, МОН рекомендує виставляти оцінку на користь учня. Наприклад, оцінка "1" (дуже добре) в Німеччині відповідає українській оцінці "12", що є найвищою.

школярі
школярі

Таблиця включає моделі оцінювання з таких країн: Словаччина, Болгарія, Литва, Бельгія, Фінляндія, Туреччина, Естонія, Ізраїль, Ірландія, Іспанія, США, Латвія, Швеція, Австрія, Швейцарія, Румунія, Норвегія, Канада, Німеччина, Польща, Чехія, Італія, Велика Британія, Нідерланди, Угорщина та Франція. Оцінки, отримані в інших країнах, потрібно переводити за загальною таблицею.

Учні, які одночасно навчаються в школі за кордоном і в українському закладі освіти, мають можливість скласти річне оцінювання перед початком наступного навчального року з перезарахуванням результатів навчання за кордоном.

Докладну інформацію та таблиці зі співвіднесенням моделей оцінювання різних країн можна знайти за посиланням.

Нагадаємо, Для українців у Польші ввели кардинальні зміни

Раніше ми розповідали, що З початку навчального року в українських школах вводять обмеження: що зміниться для першоклассників

Також, Почнеться ще у школі: дітям готують важливі зміни у навчанні