В Україні запроваджено нові правила щодо надання відстрочки від мобілізації для військовозобов'язаних, які доглядають за хворими членами родини. Про це повідомила очільниця Українського центру захисту прав людини Людмила Денісова в ефірі телеканалу "Еспресо".

Відтермінування мобілізації можуть отримати військовозобов'язані, які доглядають або утримують:

  1. Важкохвору дитину, якій не встановлено групу інвалідності.
  2. Неповнолітню дитину з інвалідністю.
  3. Повнолітню дитину з інвалідністю I чи II групи.
  4. Дружину або чоловіка з інвалідністю I чи II групи.
  5. Непрацездатну особу з інвалідністю III групи (за певних умов).
  6. Хворих членів родини (дружина, чоловік, дитина, батько або мати), які за висновком медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) потребують постійного догляду.
  7. Одного з батьків (своїх чи дружини/чоловіка) з інвалідністю I чи II групи, за умови, що особа висловила бажання, щоб її доглядав саме цей родич.
  8. Членів родини другого рівня спорідненості з інвалідністю I чи II групи (рідні брати, сестри, баба, дід, онуки).
  9. Членів родини третього рівня спорідненості за умови відсутності ближчих родичів, які можуть їх доглядати (неповнорідні брати або сестри, племінники, племінниці, дядьки, тітки).

    Догляд за хворим, фото zdrav
    Догляд за хворим, фото zdrav

Для отримання відстрочки від мобілізації необхідно виконати такі кроки:

Підготовка заяви: Заяву на відстрочку можна подати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) у паперовій або електронній формі (якщо така можливість буде реалізована в електронному кабінеті військовозобов'язаного).

Популярні новини зараз
Влітку українці можуть втратити законні пенсії: список документів, які важливо показати у ПФУ Залишилось чекати недовго: відомий мольфар назвав точну дату закінчення війни в Україні Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось В Україні готують важливі зміни до мобілізації: чого чекати
Показати ще

Збір необхідних документів:

  • Письмова заява особи, яка потребує догляду, із зазначенням її ідентифікаційного коду і підтвердженням факту відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати заявника.
  • Документи, що підтверджують родинні зв’язки.
  • Посвідчення особи з інвалідністю, яка потребує догляду.
  • Висновки МСЕК або ЛКК.
  • Акт про встановлення факту здійснення догляду.
  • Інші документи залежно від ситуації, які підтверджують необхідність постійного догляду і зазначені у правилах надання відстрочки від мобілізації.

Важливо зазначити, що за новим законом, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Вагітність жінки не прирівнюється до наявності дитини. Тільки після народження дитини чоловік матиме право на відстрочку від мобілізації.

Відстрочка від мобілізації надається ТЦК та СП після ретельної перевірки документів та фактів, що підтверджують необхідність догляду за членом родини.

Нагадаємо, Чому мамам краще не відмовлятися від дітей заради батьків-одинаків: від мобілізації врятує, але є одне "але"

Раніше ми розповідали, що Почнуть звільняти від мобілізації: кому пообіцяли бронювання на рік

Також, Коли бронювання вже не врятує: чому чоловіків можуть забрати до війська