Ухилення від військового обліку чи служби в Україні несе серйозні юридичні наслідки. Розповідаємо, яке саме покарання загрожує ухилянтам і чому важливо не ігнорувати свої обов'язки.

Якщо ви проігнорували повістку, оновили свої дані, пройшли військово-лікарську комісію і були визнані придатними до служби, але відмовилися від мобілізації, на вас чекає кримінальна відповідальність.

В'язниця / фото: скріншот Youtube
В'язниця / фото: скріншот Youtube

Український Кримінальний кодекс чітко визначає покарання для тих, хто намагається ухилитися від виконання військового обов'язку. Ось основні статті, які передбачають відповідальність:

  • Стаття 335 - за ухилення від призову на строкову військову службу можна отримати до 3 років ув'язнення.
  • Стаття 336 - за ухилення від мобілізації в особливий період передбачено від 3 до 5 років позбавлення волі.
  • Стаття 337 - ухилення від військового обліку після попередження керівника територіального центру комплектування або СБУ карається штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до одного року виправних робіт.

Як працює система покарань

Адвокатка Таміла Алексик пояснює, що кримінальна відповідальність настає тільки у разі свідомого ігнорування повістки. Якщо ви не з'явилися до військкомату після отримання повістки і не сплатили штраф, це може призвести до серйозних наслідків.

Популярні новини зараз
Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..." Головні новини за 28 червня: українцям виб'ють двері, зроблять "безпритульними" та порадують підвищенням цін Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось
Показати ще

Процедура притягнення до відповідальності включає досудове розслідування, яке може тривати щонайменше два місяці. Лише після цього справу передають до суду, де розглядаються всі обставини і докази.

Суд з'ясовує причини неявки до ТЦК і несплати штрафу. Якщо у вас були поважні причини, такі як хвороба або відрядження, суд може врахувати ці обставини. Розгляд справи може тривати місяцями, і за наявності вагомих доказів суд може прийняти рішення на вашу користь.

Нагадаємо, Новий закон про мобілізацію: хто може проходити службу за місцем проживання

Раніше ми розповідали, ТЦК не приймають "Резерв+": що робити

Також, Як ухилянтам повернути водійські права: без ТЦК нічого не вийде