Минуло вже понад два роки з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а російський газ все ще надходить до Європи. Хоча ЄС сильно скоротив обсяги імпорту газу з Росії, російське паливо, як і раніше, надходить у деякі будинки і на підприємства в Європі, що збільшує доходи Кремля.

У 2021 році 34% газу, що споживається в ЄС, надходило з Росії, особливо залежними були країни Центральної та Східної Європи.

Як повідомляє джерело, канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що Європа не може обійтися без російського газу для забезпечення тепла, мобільності, енергопостачання та промисловості.

2022 року росія сама скоротила постачання газу до Європи, але побоювання дефіциту енергії взимку не виправдалися.

Важливо відзначити, що ЄС досі не запровадив санкції проти російського газу.

Популярні новини зараз
Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Економіст Беньямін Гільгеншток сказав, що скорочення імпорту відбулося добровільно, щоб диверсифікувати постачання та уникнути шантажу з боку Росії.

Газ / фото: Pixabay
Газ / фото: Pixabay

Скільки російського газу "вибігло" до ЄС за останні роки

Частка російського трубопровідного газу в ЄС впала з 40% у 2021 році до близько 8% у 2023 році. Однак, якщо враховувати скраплений природний газ (ЗПГ), охолоджений для транспортування кораблями, то частка російського газу в загальному обсязі імпорту до ЄС минулого року становила 15%.

ЄС зменшив залежність від російського газу, збільшивши імпорт ЗПГ із США та Катару. Але при цьому значно зросли обсяги закупівель російського ЗПГ, яке пропонують зі значними знижками.

За даними аналітичної компанії Kpler, росія стала другим за величиною постачальником ЗПГ до ЄС, експортувавши 15,5 мільйона тонн у 2023 році, що становить 16% від загального обсягу постачання ЗПГ до ЄС. Це на 40% більше у порівнянні з 2021 роком.

Хоча обсяги імпорту в 2023 році трохи знизилися порівняно з 2022 роком, дані за перший квартал 2024 показують зростання експорту російського ЗПГ до Європи на 5% у річному обчисленні. Основними імпортерами стали Франція, Іспанія та Бельгія, на які припало 87% ЗПГ, що надійшов до ЄС у 2023 році.

Європейські компанії заробляють на цьому, сприяючи експорту російського ЗПГ, який не призначений для європейського ринку.

Трубопровід / фото: Pixabay
Трубопровід / фото: Pixabay

Які країни продовжують приймати російський газ

Згідно з звітом Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), у 2023 році близько 22% європейського імпорту ЗПГ з Росії було перенаправлено на світові ринки, переважно в Азію. Швеція, Фінляндія та країни Балтії наполягають на повній забороні російського ЗПГ, що потребує згоди всіх країн-членів ЄС.

Незважаючи на значне скорочення постачання російського газу до Європи, деякі країни ЄС, такі як Австрія та Угорщина, все ще отримують блакитне паливо з Росії трубопроводами.

Австрійська державна енергетична компанія OMV має контракт із "Газпромом" до 2040 року, і в грудні 2023 року 98% імпорту газу Австрії склав російський газ. Уряд Австрії прагне розірвати контракт, але для цього необхідні санкції ЄС проти російського газу.

Угорщина також продовжує імпортувати великі обсяги російського газу, включаючи постачання через "Турецький потік", який також транспортує російський газ. Деякі країни продовжують купувати російський газ через вигідні контракти.

Майбутнє імпорту газу з Росії для Австрії та Угорщини може залежати від України. Київ заявив, що не має наміру продовжувати угоду з "Газпромом" про транспортування газу через свою територію після закінчення терміну його дії наприкінці 2024 року.

Трубопровід / фото: Pixabay
Трубопровід / фото: Pixabay

На закінчення

Хоча російський газ все ще надходить до Європи, його частка у загальному обсязі європейського імпорту значно скоротилася з 2021 року. ЄС планує повністю припинити закупівлю російського газу до 2027 року, і ця мета виглядає дедалі реалістичнішою, на думку експерта Беньяміна Гільгенштока.

Нагадаємо, більше не треба гасати з папірцями: "Газмережі" підготували для українців зміни

Раніше ми писали про те, що " Путін підпише капітуляцію...": старець Модест порадував пророцтвом про закінчення війни

Крім того, Знай.ua повідомляв, що про купанти продовжують принижуватися перед Китаєм: тепер готові продати стратегічну територію.