З липня цього року в Україні набудутьчинності нові правила вручення повісток військовозобов'язаним. Тепер, якщо ви не оновили свої персональні дані, ви можете отримати повістку від ТЦК рекомендованим листом. Однак, нерідко виникають ситуації, коли така повістка може бути оскаржена. Як це зробити правильно, розповідаємо далі.

Починаючи з 17 липня, військовозобов’язані зобов'язані оновлювати свої персональні дані в ТЦК. За недотримання цього правила їм можуть вручити повістку рекомендованим листом. Якщо ж повістка не буде виконана протягом кількох місяців, начальник ТЦК має право накласти штраф у розмірі 17 000 гривень. Такі зміни запроваджені постановою Кабінету Міністрів №560.

Повістка. Фото: Youtube
Повістка. Фото: Youtube

Повістка вважається дійсною лише за наявності певних атрибутів:

  1. Гербова печатка ТЦК.

    Популярні новини зараз
    Воювати підуть не всі — в Раді розповіли, скільки всього українців планують забрати У Києві скасують пільговий проїзд для деяких пасажирів: кому доведеться платити Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків Порошенко очолив рейтинг політиків, які шкодять Україні у війні з росією: спекулює на ЗСУ та несе негатив за кордоном
    Показати ще
  2. Підпис керівника ТЦК або його відділу.

  3. Реєстраційний номер з Єдиного державного реєстру призовників.

Якщо хоча б одного з цих елементів не вистачає, повістка є недійсною і може бути оскаржена в судовому порядку.

Може статися так, що під час доставки повістки військовозобов’язаний був відсутній з об'єктивних причин: на роботі, у відрядженні, в лікарні або просто вийшов за покупками. У таких випадках поштар відзначає відсутність адресата, що вважається підтвердженням оповіщення. Це може призвести до штрафу за статтею 210-1 КУпАП.

На практиці реалізація цих правил може залежати від добросовісності поштових працівників. Іноді трапляється, що працівники пошти навіть не відвідують адресу, чекаючи, поки лист не буде забраний у відділенні, і потім повертають його відправнику. В результаті отримувач може навіть не знати про надходження повістки.

Укрпошта
Укрпошта

Крім того, у селах та деяких містах поштові відділення не завжди зручні для відвідування, що теж ускладнює процес вручення повісток.

При оскарженні штрафу за статтею 210-1 КУпАП розглядаються обставини доставки повістки та причини відсутності особи за місцем проживання. Суд враховує всі наведені аспекти і розглядає кожен випадок індивідуально. Тому, якщо ви впевнені, що повістка була вручена з порушеннями, варто звертатися до суду для захисту своїх прав.

Нагадаємо, Юрист розповів, які шанси посадити всіх ухилянтів за ґрати

Раніше ми розповідали, що Українців звільнятимуть від мобілізації за 60 хвилин – в Мінцифри розповіли про важливі зміни

Також, Примусова доставка в ТЦК – хто може затримати