Після введення нового закону про мобілізацію в Україні усі чоловіки мають оновити свої дані до 16 липня 2024 року, інакше розпочнуться неприємності.

Про це розповів військовий юрист Руслан Ткаченко, який розуміється на цій темі.

Якщо чоловік ігнорує оновлення даних, система Оберіг одразу помітить цю затримку. Насамперед його оголосять у розшук для адміністративного затримання та відправлять до військкомату.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

  • Якщо поліція не знайде його протягом 5 днів, то додому прийде "вимога" з'явитися до військкомату, навіть якщо листа не буде доставлено особисто.
  • Якщо чоловік так і не з'явиться до ТЦК у встановлений термін, то йому загрожує штраф від 17 до 25 тисяч гривень.
  • Крім того, щороку чоловіки можуть отримати до 4 повісток на військову службу, а після кожного продовження військового стану їх обов'язок оновлювати дані поновлюється.

І якщо чоловік ігнорує три повістки, на нього може порушити кримінальну справу, що може призвести до тюремного терміну.

Популярні новини зараз
Ухилянтів готують до тюремних нар: судді дадуть жорсткий термін Графіки відключення електроенергії на 27 червня Пенсія буде вдвічі більшою: уряд готує масштабну реформу Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Однак, на думку військового юриста, пересаджувати всіх, хто ухиляється, до в'язниці, фізично неможливо, оскільки в українських в'язницях обмежена кількість місць.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

На даний момент вільно приблизно 33 902 місця з необхідних. При цьому вже понад 100 тисяч тих, хто ухиляється, оголошено в розшук, і ця цифра може зрости значно після 16 липня.

Ситуація ускладнюється тим, що Україна тимчасово відійшла від Конвенції з прав людини за умов військового конфлікту. Тому влада може вживати жорстких заходів щодо мобілізації тих, хто ухиляється, що вже обговорюється і потрібно з боку західних партнерів України.

А ми нагадуємо, що в Україні хочуть узаконити "стукацтво": здаси ухилянта – отримаєш гроші

Також поспішаємо повідомити, гепатит С, окупація та хвора мати не врятували: українця засудили до 5 років за крадіжку в "Сільпо"

Крім того, стало відомо про тортури, побої та знущання: в українській колонії жорстоко катували в'язнів