Вже скоро закінчиться термін оновлення даних для військовозобов'язаних чоловіків у ТЦК. Ті чоловіки, які не збираються оновлювати дані, повинні бути готові заплатити адміністративний штраф.

Ще наприкінці 2023 року Міністерство оборони зазначило, що близько 3 мільйонів чоловіків не стоять на військовому обліку. Тому новий мобілізаційний закон був розроблений спеціально для таких чоловіків. Згідно з цим законом, всі чоловіки повинні оновити свої військово-облікові дані протягом 60 днів.

Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube
Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube

Проте, більшість чоловіків, які уникали військкомат більше 2 років, навряд чи захочуть оновити свої дані. Якщо у чоловіка немає броні або він не навчається, його чекає мобілізація. Депутати врахували цей аспект і збільшили штрафи за порушення військового обліку з 1700-3400 гривень до 17 000-25 000 гривень.

За даними аналітиків, сьогодні за кордоном перебуває 865 тисяч військовозобов'язаних чоловіків. Тому, якщо мільйон чоловіків не оновить дані, держава може поповнити казну на 42 мільйони доларів.

Популярні новини зараз
Як українцям дізнатися про наявність штрафу від ТЦК, та як його "оскаржити": завдання на 10 днів ПФУ помилився, а українці не отримають пенсію: людям похилого віку розповіли, коли це можливо Категорії чоловіків, яких можуть виключити з військового обліку: пояснення адвоката Старість – не аргумент: українцям після 60 років все одно доведеться йти в ТЦК
Показати ще

Перевірка у військоматі
Перевірка у військоматі

Процедура буде такою: кінцевий термін для оновлення даних - 16 липня 2024 року. Якщо чоловік проігнорує цю вимогу, ТЦК надішле запит в поліцію, щоб ухилянта доставили примусово до військкомату протягом 5 днів.

Якщо поліція не знайде чоловіка, ТЦК надішле рекомендованим листом "вимогу" з'явитися до військкомату протягом 10 днів. Якщо цю вимогу проігнорують, ТЦК може накласти адміністративний штраф і через суд позбавити права керувати автомобілем.

військкомат, скріншот з відео
військкомат, скріншот з відео

Якщо чоловік не заплатить штраф, його внесуть до реєстру боржників, і виконавча служба накладе арешт на його майно та банківські рахунки.

Адміністративний штраф у 17-25 тисяч гривень буде накладатися кожні три місяці. Після кожного продовження воєнного стану і мобілізації президентом, чоловік зобов'язаний стати на військовий облік протягом 60 днів. Таким чином, в рік чоловік може отримати штраф до 100 тисяч гривень.

Нагадаємо, резерв+ отримав важливе оновлення

Раніше ми писали про те, що як ухилянтам повернути водійські права: без ТЦК нічого не вийде

Вам буде цікаво дізнатися не оновили дані про авто – готуйтеся до штрафів: про що треба обов’язково повідомити в ТЦК