У мережі показали киянина, який застрибнув у авто, яке при ньому завантажив евакуатор, але так робити було не слід.

Юристи прокоментували випадок з евакуатором, та зазначили, якщо ви бачите, що приїхав евакуатор забирати ваше авто, то ви маєте право підійти та вимагати віддати авто.

Евакуатор. Фото: Youtube
Евакуатор. Фото: Youtube

Якщо водій з'явився, авто мають віддати, навіть якщо погрузили. Тому замість пригати в машину, можна стати перед евакуатором і викликати поліцію, якій сказати, що вам відмовилися повернути авто, — зазначають в повідомленні.

Якщо ви вчасно повернулися до автівки, працівники поліції уже не можуть наполягати на обов’язковій евакуації автомобіля, а якщо вони все ж таки наполягають, то це неправомірно, і таким працівникам загрожуватиме адміністративна або навіть у деяких випадках кримінальна відповідальність.

Популярні новини зараз
Чи підуть на фронт усі, хто "оновився": у Міноборони відповіли Скільки українцям доведеться платити за світло взимку: озвучено ціну 1 кВт Додаткові 3100 гривень до пенсії: кому пощастить отримати щедру виплату Разом з пенсією "капне" кругленька сума: виплатять одноразову грошову допомогу до кінця літа
Показати ще

Повернення евакуйованої автівки – це не процедура одного дня та й до того ж коштує чимало. Тож щоб захистити свої права, потрібно знати, у яких випадках у вас можуть забрати машину та що робити, якщо ви вже опинилися у такій ситуації.

Також юристи розповіли, у яких випадках можуть, а у яких заборонено забирати автомобіль на штрафмайданчик.

Евакуатор, скріншот з відео
Евакуатор, скріншот з відео

Забрати автівку на штрафмайданчик можуть у таких випадках:

  • якщо вона суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху (наприклад, її припарковано на проїжджій частині в другому ряді, у смузі громадського транспорту, на тротуарі, на мосту, на залізничному переїзді, на трамвайних коліях, на газоні, на пішохідному переході (або ближче 10 метрів від нього), вона заважає виїзду з прилеглих територій чи руху інших автомобілів і пішоходів);
  • якщо вона стоїть на паркувальних місцях, призначених для осіб з інвалідністю чи для електромобілів.

Також забрати авто на евакуаторі можуть, якщо у ньому виявлено серйозні несправності, або є проблеми з номерними знаками.

Але якщо затриманий автомобіль не створює перешкод дорожньому рухові та не загрожує його безпеці, то такий автомобіль не може бути поміщений на штрафмайданчик.

Евакуатор. Фото: Youtube
Евакуатор. Фото: Youtube