Відразу нагадаємо нашим читачам, що в Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Справа в тому, що в одному з обласних ТЦК зробили дуже гучну заяву та розповіли, коли у ЗСУ можуть мобілізувати 18-річних хлопців.

Чи зможуть 18-річних юнаків відправити на фронт і хто втратить відстрочку від мобілізації вже з 1 серпня 2024 року – розповіли журналісти одного з українських телеканалів.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Хто втратить право на відстрочку від 1 серпня

Деякі категорії громадян мають право на відстрочку, але далеко не всі – багато українців мають ризик її втратити. За оновленим законодавством, у серпні деякі категорії українців втрачають відстрочку від мобілізації. Зокрема, вона більше не буде доступною для наступних категорій:

- студенти та аспіранти, які навчаються на заочній або вечірній формі;

Популярні новини зараз
Мобілізованим оголосили важливе нововведення Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів
Показати ще

- студенти та аспіранти, які здобувають другу, третю вищу освіту;

- багатодітні чоловіки, які мають заборгованість зі сплати аліментів (розмір заборгованості має перевищувати суму платежів за три місяці, але у разі погашення та своєчасної сплати відстрочку можна оформити);

- батьки-одиначки, якщо мати не позбавлена ​​батьківських прав, не визнана померлою або зниклою безвісти, не відбуває покарання;

- особи, які працюють на підприємствах, установах та організаціях Міністерства оборони;

- особи, які мають статус "обмежено придатний" – через скасування такої категорії (якщо ВЛК визнає чоловіка придатним);

- чоловіки, які під час повторної ВЛК визнані здоровими;

- Неповнорідні брати загиблих на війні військових (право мають лише рідні).

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Більше того, відстрочення від мобілізації по догляду за інвалідом також неможливе, якщо це інвалідність ІІІ групи. Те саме стосується й інвалідів І та ІІ групи — військовозобов'язаний не має права її оформити, якщо є інші родичі, які можуть доглядати інваліда.

"Сюрпризи" мобілізаційного законодавства

Незважаючи на те, що список осіб, які не мають права на відстрочку, залишається незмінним, а іноді поповнюється. Є ситуації, коли її можна позбутися, навіть якщо відстрочку давно оформили. Наприклад, коли людину звільняють або вона звільняється за власним бажанням зі стратегічно важливої ​​для країни компанії, то вона автоматично втрачає броню.

Також відстрочка втрачається, коли закінчується термін бронювання або контракт компанії із Силами оборони. Можливо ситуація, коли компанія втратила статус критично важливого об'єкта. Відповідно, тоді також для робітників такої компанії упускається можливість броні для персоналу.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Також автоматично відстрочку від мобілізації буде анульовано при ліквідації самої компанії. Якщо установа чи орган влади перестав існувати, отже, і всі привілеї, отримані за допомогою нього, більше не мають юридичної сили.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

18-річних юнаків можуть мобілізувати?

Ще один "сюрприз", згідно з чинним мобілізаційним законодавством, чекає на юнаків від 18 до 25 років. В Одеському ТЦК та СП розповіли, що чоловіків від 18 до 25 років відносять до категорії призовників. Однак, незважаючи на заборону примусової мобілізації, вони можуть бути призвані до лав ЗСУ.

"Справді, чоловіки віком від 18 до 25 років відносять до категорії призовників. Проте є випадки, коли і таких осіб можуть мобілізувати:

• Якщо чоловік пройшов строкову службу у мирний час;

• Якщо людина закінчила вищий військовий навчальний заклад або військову кафедру та отримала певну військово-облікову спеціальність.

"Обмежено придатний, тобто визнаний військово-лікарською комісією як непридатний до термінової служби у мирний час і придатний у воєнний час", - зазначили у військкоматі.

Раніше підполковник ЗСУ Володимир Фітьо пояснював, чи можуть потрапити до армії 18-річні юнаки. Про це він розповів у ефірі телемарафону.

"Категорія осіб від 18 до 27 років підпадає під категорію призовників, а це військова термінова служба. Зараз на неї призов не здійснюється, тому такі громадяни можуть отримати повістку, прийти до ТЦК та СП, показати там, що вони вчаться чи щось інакше ., і на цьому все", - зазначив він.

Водночас Фітьо пояснив, що якщо такий громадянин, зокрема 18-річний юнак, виявляє бажання проходити військову службу, він може це зробити добровільно.

Нагадаємо, виженуть з роботи і впаяють штраф: на кого з українок чекають у ТЦК з 1 серпня.

Раніше повідомлялося, кому прийдуть перші повістки після оновлення даних: як виберуть кандидатів.

Також, мобілізувати можуть до 25 років: кому починати збирати речі.