В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. За словами журналістів одного з українських видань, на вулицях наших міст можна побачити, як до чоловіків підходять працівники ТЦК чи поліцейські, та пропонують проїхати у військкомат чи відділення поліції.

Фахівці із "SUD.UA" пишуть, що на жаль, іноді при цьому співробітники ТЦК та поліція не дотримуються всіх процедур, передбачених законодавством.

Українські військові, фото: Facebook
Українські військові, фото: Facebook

Зокрема, при затриманні особи, якій інкримінують скоєння адміністративного правопорушення, слід негайно повідомити його родичів. А на прохання людини — також власник відповідного підприємства, установи, організації чи уповноважений ним орган.

Видання описує випадок, який стався у вересні 2023 року: чоловік звернувся з позовом до поліцейських офіцерів громади сектору превенції Тульчинського райвідділу поліції Вінницької області, а також до ГУ ПП у Вінницькій області щодо визнання протиправними дії та порушення процедури затримання, порушення права на захист, а також незаконне внесення до бази розшуку МВС.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Зима буде без світла: тривожний прогноз Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Суд розглянув правомірність дій поліцейських. Зокрема, було зазначено, що у зв'язку з тим, що позивач не виконав вимоги проїхати до РТЦК, працівники поліції застосували до нього фізичну силу та спецзасоби наручники, після чого позивач доставлено до відділення поліції та складено протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 185 КУпАП. та адміністративне затримання від 30.08.2023 за порушення частини другої статті 210-1 КУпАП.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Разом з тим, даючи оцінку законності рішень та дій відповідачів, у частині дотримання процедури адміністративного затримання, зокрема, обов'язки негайного повідомлення родичів про місце знаходження особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, суд першої інстанції дійшов помилкового висновку, не врахував дійсні обставини справи та вимог закону.

Адже про місце знаходження особи, затриманої за скоєння адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання також є власником відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом.

Про це у протоколі про адміністративне затримання робиться відповідний запис, зазначаються число, місяць, рік та час, які повідомлено та яким чином.

У разі неможливості проінформувати родичів та у разі відмови затриманого надати інформацію для їх повідомлення, про це робиться відповідний запис затриманою та посадовою особою, яка склала протокол про адміністративне затримання, із зазначенням поважних причин (пункт 9).

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Суд першої інстанції не зважив на те, що матеріали справи не містять даних про виконання поліцейськими зазначеного боргу. Такі обставини знайшли підтвердження і під час апеляційного розгляду.

Посилання представника відповідача та висновки суду першої інстанції про те, що під час доставки позивача до відділу поліції йому дзвонив син, як обставина виконання наведеної вимоги закону щодо повідомлення родичів про затримання особи безпідставні. Закон у цьому випадку чітко встановлює процедуру затримання особи та покладає обов'язок на працівника поліції щодо дотримання такого. В даному випадку така процедура порушена, тому рішення суду, в цій частині підлягає скасуванню, з прийняттям нового про задоволення позову.

Отже, апеляційний адміністративний суд апеляційну скаргу чоловіка задовольнив частково.

Рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 13 лютого 2024 року щодо повідомлення родичів про затримання скасував і в цій частині ухвалив нову постанову про задоволення позову.

"Визнати протиправною бездіяльність поліцейських офіцерів з приводу неповідомлення родичів про затримання. В іншій частині рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 13 лютого 2024 року залишив без змін", - цитує видання рішення суду.

Нагадаємо, через брак грошей люди повинні стояти у чергах у ТЦК.

Раніше повідомлялося, харківський ТЦК зламав систему: судді відмовляються судити хабарників із ВЛК.

Також, хоч на таблетки будуть гроші: пенсіонерки шукають заможних ухилістів.