Багатьох українців цікавлять питання щодо зарплат державних службовців - їх розмір, спосіб нарахування, а також всі супутні питання. З голови тих, хто продовжує отримувати всього 5 тисяч гривень, не виходять "13-а" зарплата і премії, які отримують держслужбовці.

Однак варто пам'ятати, що держслужбовці - це не тільки чиновники високого рангу, а й інші громадяни - звичайні рятувальники, лікарі і поліцейські.

Про це детально пишуть на офіційному порталі Національного агентства України з питань державної служби.

Українці, фото: Unian
Українці, фото: Unian

Представники агентства розповідають, що питання оплати праці - актуальні. Заробітна плата - є не тільки важливим мотивуючим фактором, а й джерелом існування. І не тільки для державних службовців.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Втім, існуюча система оплати праці працівників державних органів є несправедливою та неефективною. Про це говорять як вітчизняні, так і міжнародні експерти.

Про це знають не з чуток працівники державних органів різних рівнів. Тому реформування системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад покликано усунути несправедливість в оплаті праці.

Навіщо проводити реформу оплати праці державних службовців?

Діюча система оплати праці застаріла і неефективна. Вона включає в себе 11 складових. Посадовий оклад в цій схемі становить всього 39% - 49%. Близько 50% виплат - варіативні. Це премії, надбавки, стимулюючі виплати, розмір яких, як правило, визначає керівник, часто спираючись не на результати роботи, а на власне суб'єктивне бачення і ставлення до працівника.

Українці, скріншот з youtube
Українці, скріншот з youtube

Рівень заробітної плати кожного державного службовця залежатиме від результатів його роботи. Крім того, заробітну плату поступово буде наближено до ринкової і допоможе залучати на держслужбу більше висококваліфікованих фахівців, а також мотивувати професійних співробітників, які вже працюють.

Принципи реформи оплати праці державних службовців, скріншот: nads.gov.ua   
Принципи реформи оплати праці державних службовців, скріншот: nads.gov.ua   

Як відбуватиметься реформування системи оплати праці?

Реформа комплексна і спрямована на всі категорії держслужбовців шляхом поетапного впровадження у всіх державних органах. Першими нову модель впровадять пілотні державні органи, а саме: передача його до територіальниї органів, Міністерство фінансів України, Міністерство цифрової трансформації та Секретаріат Кабінету Міністрів України.

Згодом її буде поширено на інші державні органи. Реформа сприятиме подальшій оптимізації функцій і чисельності державних органів.

Навіщо потрібна класифікація посад на державній службі?

Класифікація посад сприятиме формуванню сучасної та ефективної системи управління персоналом в державних органах. Вона використовується у всіх країнах ЄС в якості основи сучасної системи управління персоналом.

Кроки впровадження реформи оплати праці державних службовців, скріншот: nads.gov.ua    
Кроки впровадження реформи оплати праці державних службовців, скріншот: nads.gov.ua    

Чи зміниться рівень заробітної плати?

В результаті класифікації заробітна плата державних службовців не зміниться. Зміни можливі після впровадження нових умов оплати праці на основі класифікації посад. Реформа здійснюватиметься поступово з урахуванням можливостей державного бюджету.

Що слід пам'ятати про класифікацію посад?

•класифікації підлягають всі посади, які є в штатному розписі державного органу;

•класифікації підлягає посада, а не конкретний працівник. Класифікація не оцінює відповідність держслужбовця посаді, яку він/вона обіймає;

•посади з одного структурного підрозділу можуть відноситися до різних родин і рівнів.

Раніше повідомляли, у Кабміні розповіли про обов'язкову самоізоляцію для українців.

Як повідомляв Знай.uа, що буде з соцвиплатами і пенсіями українців у 2021 році: пояснення міністра фінансів.

Знай.uа писав, локдаун під Новий Рік: які обмеження чекають українців на свята, повний список.