Наслідки скандального призначення "плагіатора і руйнівника освітніх реформ" Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки України, присяга якого проходила під крики "Ганьба!" в сесійній залі Парламенту, виявилися ще гучнішими. Новина миттєво здійняла масштабну хвилю протестів – акції лунають по всій Україні. А Голова Верховної Ради Дмитро Разумков наступного ж дня повідомив про ініціювання "кнопкодавчого слідства". На якому етапі зараз перебуває це питання та коли чекати на результати, дізнавалися Знай.ua.

Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода
Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода

Здійнялася вся країна: "Нам не потрібен такий міністр!"

Кілька днів поспіль в різних регіонах країни не вщухають мітинги працівників освітньої сфери.

"З гаслом "Нам не потрібен такий міністр!" вийшли на вулиці студенти, науковці і освітяни по всій Україні: Львів, Київ, Кривий Ріг, Миколаїв, Тернопіль, Хмельницький, Луцьк, Вінниця, Житомир, Суми, Чернівці, Харків, Одеса, Чернігів. Плагіатор, колишній регіонал і руйнівник освітніх реформ не може очолювати Міністерство освіти і науки. Ми будемо добиватися відставки Шкарлета через доведення факту кнопкодавства при його призначенні", - зазначає Секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталя Піпа.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода
Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода

Протестне звернення нардепів, ініційоване представниками фракції "Голос" одразу після скандального голосування, вже дало перші результати.

"Формально рішення про призначення Шкарлета набуло чинності, він склав присягу. На підставі матеріалів, які надав "Голос", Голова ВРУ фактично ініціював внутрішнє розслідування і запровадження додаткових заходів щодо технічного ускладнення можливого кнопкодавства і заходів зовнішнього контролю. Ми добилися того, що вільні робочі місця в залі будуть відключені від системи голосування і що будуть встановлені додаткові відеокамери контролю", - зазначає Перший заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Андрій Осадчук - фото з Фейсбук
Андрій Осадчук - фото з Фейсбук

Нова система голосування та круг підозрюваних

Вагомим кроком у позбавленні від "кнопкодавів" мала б стати оновлена система голосування.

"Регламентна комісія має час до середини січня все перевірити, ми чекаємо на результати її роботи. А поставити крапку в цій проблемі може тільки запровадження сенсорної кнопки, а краще нової системи голосування типу Рада-ІV. Я свого часу офіційно з'ясовував вартість системи Рада-ІV, що діє у Київраді – станом на 2015 рік, розробка і встановлення системи на 120 депутатів коштували близько 13, 7 млн грн з ПДВ, додаткові витрати були помірними. Очевидно, що при впровадженні такої системи у Верховній Раді це буде дорожче, але ні про які сотні мільйонів на межі мільярду мови йти не може, якщо тільки хтось і тут не хоче підзаробити", - відзначає Андрій Осадчук.

Хоча офіційне "вето" на затвердження важливих рішень скандальним очільником Міністерства Сергієм Шкарлетом на час розслідування прийняте не було, нардепи попереджають про ймовірність визнання таких підписань незаконними.

А що стосується конкретних "кнопкодавчих персон", то представники фракції "Голос" озвучили підозрюваних колег – це нардепи з ОПЗЖ.

Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua
Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua

"Шкарлет не тільки вкрав дисертацію, але й вкрав посаду міністра – через кнопкодавство "Опозиційна платформа – за життя": 8 депутатів ОПЗЖ не було в залі, але їх картки проголосували. "Голос" буде оскаржувати це голосування та призначення в усіх інстанціях. Тому не біжіть до Шкарлета щось підписувати і домовлятися, бо потім виявиться незаконним і марним", - зазначає народний депутат від фракції "Голос" Юлія Клименко.

Ретельна перевірка має завершитися одразу після новорічних свят.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.