У людини можуть тривати симптоми після одужання від коронавірусу і тоді потрібна реабілітація. Про це розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю "Фактам".

Ляшко повідомив, що у разі, якщо на комп'ютерній томографії виявляють 70-80% ураження легень, то надалі може сформуватися фіброз легень.

Фіброз здатний привести до того, що знизиться ефективність дихальної системи і насичення крові киснем. Так, в подібних випадках пацієнт після завершення лікування потребує кисневої терапії.

"Тобто людина позбулася інфекційного захворювання, але є проблеми, що вимагають реабілітації", - зазначив Ляшко.

Віктор Ляшко, кадр з відео ТСН
Віктор Ляшко, кадр з відео ТСН

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Санлікар додав, що з цієї причини фахівці МОЗ в даний час розробляють окремий напрямок - реабілітація людей після перенесеної коронавірусної інфекції.

Ляшко зазначає, що хвороба вражає різні системи організму людини, тому "універсальної ради" - що потрібно робити після одужання - бути не може.

"Але мої поради такі: збалансоване раціональне харчування, потрібні вітаміни і мікроелементи; утриматися протягом місяця-двох від значних фізичних навантажень, тому що це іноді може привести до ускладнень; постійно консультуватися з лікарями і дотримуватися їх рекомендації", - розповів медик.

Віктор Ляшко, фото з вільних джерел
Віктор Ляшко, фото з вільних джерел

При цьому Ляшко закликав не шукати і не приймати ніякі "чарівні таблетки", про які можна зустріти різні публікації в деяких ЗМІ і в соцмережах.

"Їх просто немає, ніхто ще не придумав", - пояснив заступник міністра.

Ляшко також розповів, коли можна вважати людину одужавшою від COVID-19.

"Ми говоримо, що людина одужала, що він не збудник коронавірусної інфекції і потенційно не може нікого інфікувати, коли з моменту першої появи симптомів пройшло як мінімум десять днів, а потім протягом трьох днів їх немає. Другий варіант - коли з моменту здачі позитивного ПЛР-тесту пройшло десять днів і потім три дні без симптомів. Третій - коли симптоми зникли ще раніше, ніж через десять днів, людина здала повторний тест і він негативний", - перерахував головний державний санітарний лікар.

Нагадаємо, Україна отримає перші 8 мільйонів доз вакцини проти Covid-19, Ляшко пояснив, як вона працюватиме.

Як повідомляв Знай.uа, прем'єр Шмигаль порахував бюджетні гроші в кінці року.

Також Знай.uа писав, що Україна 100% отримає безкоштовну вакцину від COVAX, Ляшко надав лист-схвалення.