Навіть задовго до злочинної анексії Криму Російською Федерацією агресивні плани північного сусіда шукали свого виправдання у пропагандистських кліше та історичних міфах. Зокрема, широко поширюється та байка, що півострів було незаконно передано УРСР п'яним Микитою Хрущовим. Однак ця теза є брехнею і не відповідає істині.

Розвінчує прокремлівський історичний міф Армія FM.

Ця російська "казочка" базується на твердженні, що змінювати кордони Російської республіки президія Верховної Ради республіки своєю постановою від 5 лютого 1954 року не могла. Цього права не було в переліку її повноважень, визначених 33-ю статтею Конституції. Так само кордони СРСР за його Основним законом мала право змінювати лише Верховна Рада, а не її президія, що зробила це указом від 19 лютого.

Однак зміна підпорядкування півострова була закріплена законом СРСР, ухваленим 26 квітня Верховною Радою, а що він має вищу силу, ніж указ, то й передачу Криму було затверджено законно.

Та навіть якщо порушення процедури президією Верховної Ради СРСР створило юридичний казус, то подальший конституційний процес зняв усі можливі суперечності.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

По-перше, тим-таки законом 26 квітня Верховна Рада СРСР внесла зміни до ст. 22 і 23 чинної на той час Конституції 1936 року, в яких йшлося про територіальний склад РРФСР та УРСР.

По-друге, Верховна рада Російської республіки змінила 2 червня Конституцію останньої, викресливши Кримську область із її складу.

І по-третє, в цілком нових Конституціях СРСР 1977 року та РРФСР та УРСР 1978 років Крим беззастережно визначений як територія України.

Зображення Армія FM
Зображення Армія FM

Нагадаємо, росіяни знову спробували привласнити український борщ

Як повідомляв портал Знай.ua, в українців слідом за борщем намагалися вкрасти Шевченка

Також Знай.ua писав, український борщ хочуть включити до спадщини ЮНЕСКО