В Україні другий семестр навчального року в більшості навчальних закладів стартував з дистанційного навчання. Так, з 8 по 24 січня включно всі навчальні заклади повинні забезпечувати освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання, крім тих, які зараз на канікули.
Через такі новини у батьків школярів з'явилася маса питань, які вимагають негайної і виразної відповіді.
До слова, дитячі садки та спеціальні заклади загальної середньої освіти, продовжують працювати в звичайному режимі з дотриманням протиепідемічних правил. Про це стало відомо завдяки публікації освітнього омбудсмена Сергія Горбачова у спільноті "Батьки SOS" в мережі Facebook.

Публікація омбудсмена Сергія Горбачова, скріншот: Facebook
Публікація омбудсмена Сергія Горбачова, скріншот: Facebook

"Дистанційне навчання - вже ні для кого не новина. Однак за результатами аналізу звернень до освітнього омбудсмена та моніторингу соціальних мереж ми зібрали чимало запитань, які виникли у батьків, і спробували відповісти на них, використовуючи матеріали зі звернень до служби освітнього омбудсмена, а також з відкритих джерел: сайту МОН, Департаменту освіти і науки міста Києва, батьківських груп у соціальних мережах тощо.:
- Як має бути організовано дистанційне навчання?
- Чи повинен учитель проводити онлайн-уроки і яка їх тривалість?
- Що робити, якщо вчитель та/або директор школи відмовляє у проведенні онлайн навчання, мотивуючи це тим, що у вчителів старі телефони та комп'ютери або вони взагалі відсутні.
- Що робити, якщо відсутні онлайн-уроки?
- Як оцінюватимуть учнів дистанційного навчання?
- Чи правомірно так зване навчання?
- Як має здійснюватися дистанційне навчання, якщо в сім'ї відсутній ноутбук (сучасний телефон) та/або швидкісний інтернет?
- Що робити, якщо при дистанційному навчанні вчитель спілкується російською мовою, хоча мова навчання в нашій школі (класі) українська?
- Чи можна учневі і батькам записувати онлайн урок з вчителькою? Та інші питання.
Тому підготували для батьків відповіді на найпоширеніші з них. Читайте на нашому сайті: https://cutt.ly/2jbv1l5.", - повідомляється в публікації.
Дистанційне навчання, скріншот: Youtube
Дистанційне навчання, скріншот: Youtube
Також варто нагадати нашим читачам, що нещодавно українцям розповіли, на які зміни слід очікувати в школах і організації навчання в 2021 році. Нововведення також очікуються у шкільному харчуванні та підвищенні кваліфікації вчителів. У 2021 році буде розроблено Держстандарт базової освіти. Згідно з ним відбудеться реформа освіти для 5-9 класів.