На сторінці "Безкоштовної юридичної допомоги" в соціальній мережі Facebook з'явилася інформація про аліменти та стягнення пені за прострочення сплати.
Публікацію підготувала адвокат Кулик Юлія Василівна. Вона почала пост з того, що відповідно до частини першої статті 196 СК України у разі виникнення заборгованості з вини особи, зобов'язаної сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач має право на стягнення пені в розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення до дня їх повного погашення або до дня прийняття судом рішення про стягнення пені. Однак кількість не повинна перевищувати 100 відсотків.
Згодом було запропоновано новий порядок розрахунку пені за прострочення сплати аліментів.

"Розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому повинні бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов'язання не включається в термін заборгованості) і помножити і 1 відсоток. Формула розрахунку пені за місяць така: заборгованість за місяць х кількість днів заборгованості х 1%. Загальна сума пені за несплату або несвоєчасну сплату аліментів повинна розраховуватися за такою формулою:
p = (A1 x 1% X Q1) + (A2 x 1% X Q2)+...... (An х 1% х Qn), де:
p - загальна сума пені за несплату або прострочення сплати аліментів (обраховується позивачем на момент пред'явлення позову);
A1 - нарахована сума заборгованості аліментів за перший місяць;
Q1 - загальна кількість днів прострочення сплати суми аліментів за перший місяць;
A2 - нарахована сума заборгованості аліментів за другий місяць;
Q2 - загальна кількість днів прострочення сплати суми аліментів за другий місяць;
An - нарахована сума заборгованості аліментів за останній місяць перед пред'явленням позову;
Qn - кількість днів прострочення сплати суми аліментів за останній місяць", — йдеться в публікації.
Ухиленням від сплати аліментів вважається бездіяльність або дії винної особи, які спрямовані на невиконання рішення суду. Вина може бути відсутнім у разі, якщо державний виконавець неправильно нарахував аліменти і заборгованість виникла саме в результаті цієї помилки. А ось сплата заборгованості не звільняє боржника від відповідальності у вигляді пені.

"Отже, неустойка (пеня) - це спосіб забезпечення виконання зобов'язання. Її завдання - сприяти належному виконанню зобов'язання, стимулювати боржника до належної поведінки. Однак таку функцію неустойка виконує до моменту порушення зобов'язання боржником. Після порушення боржником свого обов'язку неустойка починає виконувати функцію майнової відповідальності. З повагою адвокат Кулик Ю. В", — підсумувала жінка.

Нагадаємо, адвокат дав життєво важливі поради, як вести себе на допиті: відключити емоції і включити голову

Як повідомляв "Знай.ua", юрист розповів, чому не варто приховувати свої доходи: "Краще заплатити..."

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Знай.ua писав, великий самозванець: чоловік прикинувся хірургом і вилікував 16 пацієнтів