Міжнародні експерти в Ухані, Китай, досліджують походження Covid-19. Експерти ВООЗ тепер кажуть, що "вкрай малоймовірно", що вірус просочився з лабораторії в Ухані, і вони не будуть далі досліджувати цю теорію. Про це повідомляє BBC.

Вперше вірус був виявлений у людей в Ухані, але Китай припустив, що він міг бути завезений з-за кордону. Тим часом, колишній президент США Дональд Трамп регулярно звинувачував Китай в пандемії і просував суперечливу теорію про те, що вірус міг проникнути з китайської лабораторії.

Міжнародні експерти, які досліджують походження Covid-19, майже відкинули теорію про те, що вірус надійшов з лабораторії в Китаї.

Ухань, фото: gettyimages
Ухань, фото: gettyimages

Пітер Бен ЕмБарек, голова місії Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), сказав, що витік вірусу з лабораторії в місті Ухань "вкрай малоймовірний".

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він сказав, що для визначення джерела вірусу необхідні додаткові роботи. За словами одного експерта, тепер розслідування може зосередитися на Південно-Східній Азії.

Команда ВООЗ в даний час завершує свою місію з розслідування. Ухань в центральній китайській провінції Хубей-перше місце в світі, де вірус був виявлений в 2019 році. З тих пір у всьому світі було зареєстровано понад 106 мільйонів випадків захворювання і 2,3 мільйона смертей.

Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images
Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images

Доктор ЕмБарек сказав на прес-конференції, що розслідування дало нову інформацію, але не змінило кардинально картину спалаху. Експерти вважають, що вірус, швидше за все, походить від тварин, перш ніж поширився на людей, але вони не впевнені, як це сталося.

Доктор ЕмБарек сказав, що робота з визначення походження Covid-19 вказує на "природний резервуар" у кажанів, але малоймовірно, що це сталося в Ухані. Він сказав, що визначення шляху тваринного походження залишається "незавершеним", але "швидше за все" він перейшов до людини від проміжного виду.

Експерти також заявили, що не було "ніяких ознак" циркуляції вірусу в Ухані до того, як в грудні 2019 року були зареєстровані перші офіційні випадки.

Команда закликала до подальшого розслідування можливості передачі "холодового ланцюга", маючи на увазі транспортування заморожених продуктів і торгівлю ними.

Ухань, Китай, коронавірус, фото: Getty Images
Ухань, Китай, коронавірус, фото: Getty Images

Доктор Пітер Дашак, член групи ВООЗ, сказав, що акцент на тому, де може бути походження, яке призвело до Covid-19, може бути перенесено в Південно-Східну Азію.

"Китай - дуже велике місце, і Південно-Східна Азія-дуже велике місце. Ланцюжки поставок на ринок морепродуктів Хуанань були великими, вони надходили з інших країн, вони надходили з різних частин Китаю, так що дійсно, щоб простежити зворотний шлях, це зажадає деякої роботи".

Він додав, що тепер слід зосередити увагу на цих ланцюжках поставок. Місія ВООЗ почалася в січні, після декількох місяців переговорів з Пекіном. Візит експертів перебував під пильним контролем влади Китаю.

Раніше ми повідомляли, вакцина від коронавірусу критично діє на людей, хто в зоні ризику.

Як повідомляв Знай.uа, українців у лютому почнуть масово вакцинувати від ковіда, список щасливчиків.

Також Знай.uа писав, що бенкет під час епідемії, МОЗ витрачає мільйони на "ілюмінацію" і комп'ютерні послуги.