Історія про те, як сильна духом жінка може стати другою матір'ю для більш ніж трьох тисяч дітей. За часів Другої світової війни молода вчителька Мотрона Вольська, разом з двома подругами вивела дітей з окупованої території і доставила в тил.
Подвиг Вольської залишився в історії під назвою "Операція Діти", її вчинок просто виходить за межі реальності.
Про цей подвиг стало відомо завдяки сюжету одного з YouTube-каналів на історичну тематику.

Пам'ятник Мотроні Вольській, скріншот: YouTube
Пам'ятник Мотроні Вольській, скріншот: YouTube

У теплі дні 1942 року три молодих дівчини відводили дітей з окупованих німцями сіл і сіл в Смоленській області подалі від війни. Майже 200 кілометрів пішки, партизанськими стежками, лісами і болотами. Керувала операцією "Діти" 23-х річна вчителька початкових класів Мотрона Вольська.
Дітей молодше 10 років в той перехід не брали - занадто важка і небезпечна належала дорога. Але всіх підопічних, 3225, цілими і неушкодженими Мотрона доставила ближче до Нижнього Новгорода (зараз Російська Федерація - ред.)
За подвиг, здійснений без зброї, Мотрону Вольську було удостоєно бойовим орденом. А коли Друга світова війна закінчилася, вона залишилася жити в Городецькому районі. Дочекалася з фронту чоловіка, теж партизана, і повернулася до своєї мирної професії вчителя. 33 роки героїня пропрацювала в сільській школі, присвятивши дітям все життя.