З'явилася інформація, що спектрометр космічного апарату ExoMars виявив в атмосфері Марс хлороводород. Виявлення цього газу ставить під сумнів присутність життя на Червоній планеті.

Про це стало відомо завдяки повідомленню міжнародного китайського телеканалу CGTN.

ExoMars, фото: indicator
ExoMars, фото: indicator

"Це звичайно, відкриття в повному сенсі цього слова, то чого не очікували. Є ті форми життя, які не є звичайними, зрозумілими і очікуваними, але тим не менше такі форми життя сучасна біологія не виключає. Так що хлористий водень, звичайно, якось наш ентузіазм щодо існування форм життя в тому вигляді, як ми її представляємо на Землі, він напевно виключає, але є й інші форми життя", - заявив провідний науковий співробітник Інституту космічних досліджень РАН (РФ - ред.) Натан Ейсмонт.

Кадр з фільму "Марсіанин", скріншот: rezka.ag
Кадр з фільму "Марсіанин", скріншот: rezka.ag

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

За його словами, якщо люди відправлять експедицію на Марс, наявність цього газу не стане перешкодою, оскільки його зафіксовано не в тій кількості, яка викликає побоювання.

Марс, фото Focus.ua
Марс, фото Focus.ua

Хлороводень - безбарвний токсичний газ, який легко розчиняється у воді, утворюючи соляну кислоту. Він з'явився в атмосфері Марса під час глобальної пилової бурі і поступово зник після її закінчення. Це відкриття змушує переглянути моделі хімічних реакцій, пов'язаних із взаємодією поверхні і атмосфери Марса.

Раніше повідомляли, гігантський астероїд летить до землі на швидкості 41 000 км/год: розміром з Ісуса з Ріо-де-Жанейро.

Як повідомляв Знай.uа, Маск на Марсі буде не один: ОАЕ відправили "Зонд надії" на Червону планету.

Знай.uа писав, кам'яна брила розміром з Національний стадіон мчить до землі: попередження NASA.