Майор медичної служби Дмитро Перегняк розповів про найтяжчі дні своєї служби медиком. У 2015 році йому довелося демонструвати неймовірну звитягу і винахідливість у найскрутніших обставинах.

Про це йдеться у публікації на офіційній сторінці Операції об'єднаних сил у соціальній мережі "Фейсбук".

Перегняк служить у складі окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади вже 18 років. На момент ротації бригади під Дебальцеве проходив службу в 1-му гірсько-піхотному батальйоні. Підрозділ Дмитра стояв за 8 км на південь від міста, обороняючи позиції біля шахти Ольховатка.

Одного разу офіцер віз пораненого товариша до табору бригади для подальшої евакуації, де і дізнався, що єдиний дорожній коридор на Бахмут в районі містечка Логвинове був перекритий ворогом.

Донбас, фото: прес-служба ООС
Донбас, фото: прес-служба ООС

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"Наше авто потрапило під обстріл. Сильно посікло колеса. Доїхали до пункту призначення в прямому сенсі цього слова на дисках. Потім уже прозрів – добре, що не повіз пораненого прямо на шпиталь у Бахмут, бо в Логвиновому полягли б усі", – згадує військовий медик.

Перегняк згадує дні виходу з-під Дебальцевого як особливо тяжкі. Адже саме тоді йому довелося, як висловився його побратим, – "виконувати функцію Бога", тобто займатися медичним сортуванням і давати оцінку шансам на порятунок. Тоді через його руки пройшло декілька сотень військових і цивільних.

Довелося офіцеру продемонструвати й вигадливість, провівши складну і відповідальну операцію без необхідних засобів.

"Одного разу – це, правда, не під Дебальцевим було, а в Луганському аеропорту, замість вирваної горлянки вставив пораненому трубку від протигаза. Коли час на рятування пораненого йде буквально на хвилини, треба імпровізувати. Думати часу взагалі не було, а ситуація виникла, без перебільшення, критична. У хлопця повністю вирвало кадик, і пощастило, що сонні артерії лишилися неушкодженими. Добре, що під руку потрапив протигаз. Тепер, звісно, медичне забезпечення на іншому рівні, а тоді подібні історії здавалися не такими вже й нереальними", – розповідає майор.

Раніше ми повідомляли, після від'їзду Зеленського на Донбасі підірвався воїн ЗСУ.

Як повідомляв "Знай.uа", Зеленський зважився на жорсткі заходи, в ОП розповіли, що буде на засіданні РНБО.

Також "Знай.uа" писав, що воїн ЗСУ підірвався на міні на Донбасі: окупанти отримали по заслугах.