Генпрокуратура вже розглядає факт можливого кнопкодавства

Грудневе голосування за призначення нинішнього міністра освіти і науки Сергія Шкарлета надовго запам'ятається українцям. І не тільки тим, що урочиста промова новоспеченого міністра проходила під крики "Ганьба!". Саме це голосування стало приводом для гучного скандалу і жорстких "антикнопкодавчих" нововведень в Парламенті. Додаткові відеокамери, "рокіровка" місць в сесійній залі – це далеко не всі зміни, які чекають нардепів вже у найближчому майбутньому.

Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото rada.gov.ua
Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото rada.gov.ua

"Санкційні" покарання розроблені: блокування місць і прив'язка карток

Резонансне голосування за призначення нинішнього 48-річного міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, на адресу якого звучало чимало звинувачень у плагіаті і прив'язці до "епохи Януковича", відбулося 2 місяці тому – 17 грудня.

Тоді "за" призначення проголосувало 226 депутатів.

Голосування за С. Шкарлета - скріншот
Голосування за С. Шкарлета - скріншот

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Та вже наступного дня в Парламенті відбулося невідкладне обговорення факту можливого кнопкодавства під час цього голосування. Про цей факт одразу ж відверто заявили десятки нардепів.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Результатом термінового засідання за участі Голови ВРУ Дмитра Разумкова і прем'єр-міністра Дениса Шмигаля стала низка "протикнопкодавчих" змін – як на законодавчому рівні, так і щодо посилень контролю в сесійній залі.

"Боротьба з кнопкодавством у нас триває. У нас вже є перші результати роботи: ми прийняли зміни до законодавства і сьогодні вже є конкретні дії з боку Офісу генерального прокурора. Я впевнений, що ми зможемо зробити так щоб кнопкодавство точно пішло в історію і ніколи не повторювалося в українському Парламенті. На цьому ми не будемо зупинятися, а будемо рухатися далі", - зазначає очільник Парламенту Дмитро Разумков.

Найближчим часом на парламентарів очікує ще кілька кроків з посилення "антикнопкодавчих" заходів.

"Я маю на увазі і блокування місць, і прив'язка карток до місця роботи, і встановлення нових камер. Задача максимум – зробити так, щоб такі явища просто були неможливі в залі пленарних засідань Верховної Ради", - підкреслив Дмитро Разумков.

Олег Кулініч, Дмитро Разумков - фото з Фейсбук
Олег Кулініч, Дмитро Разумков - фото з Фейсбук

Коли чекати покарань?

Про те, що таке явище, як кнопкодавство має "піти у небуття", повідомив і перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Щоправда, на практиці поки зроблено поки лише половину справи. А, відповідно, особливо радіти поки нічому.

"Події, які відбулися, - це краща відповідь всім скептикам, які говорили, що законодавство про кнопкодавство не працює. Воно працює. І починає працювати тільки тоді, коли починають працювати органи правопорядку. Але далі – питання за судовою владою. Наскільки це питання буде доведено до кінцевого вироку", - відзначає Руслан Стефанчук.

Як писав Знай.ua, Генпрокуратура завела справу щодо факту можливого кнопкодавства в момент голосування за новоспеченого міністра освіти Сергія Шкарлета майже місяць тому – в середині січня.

Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода
Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода

Та поки про хід слідства подробиці не повідомлялися.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.