Глава українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба заявив, що Російська Федерація назавжди втратила Україну зі сфери свого впливу, напавши на неї сім років тому. Такими заявами міністр розпочав своє звернення присвячене річниці нападу Росії на Україну.
Про це стало відомо завдяки відео, яке було опубліковано на YouTube-каналі UkraineMFA.
Дмитро Кулеба почав відео, назвавши імена українців, яких вбили або незаконно утримують російські бойовики. За його словами, кожну з таких історій не можна забути і пробачити – "це лють, яка не дає опустити руки".

Дмитро Кулеба, скріншот: YouTube
Дмитро Кулеба, скріншот: YouTube

"Сім років тому Росія віроломно напала на Україну. Коли Путін дав наказ "зеленим чоловічкам" захопити Крим, він не врахував найголовнішого. Він кинув виклик не тільки українській державі, яка була у важкому стані. Він кинув виклик нескореному українському народу", - сказав Кулеба.
За словами дипломата, Москва не досягла своєю агресією стратегічної мети.

"Москва не втримала Україну у сфері свого впливу. Навпаки, назавжди втратила її. Сьогодні Україна продовжує свій розвиток як європейська держава, яка рухається до членства в ЄС і НАТО. Український народ ніколи не питав, не питає і не питатиме ні в кого дозволу обирати власне майбутнє", – заявив Кулеба.
Глава МЗС зазначив, що міжнародна коаліція на підтримку України зберігається і зміцнюється, про що свідчать санкції проти Росії і ряд резолюцій міжнародних організацій. Україна запускає цього року Кримську платформу і продовжує боротися за Донбас, додав Кулеба.

"Українська держава була, є і буде соборною, вільною і незалежною. Слава Україні", - завершив звернення глава МЗС.