Яких змін чекати?

Незважаючи на заявлений тиждень роботи нардепів з виборцями, сьогодні в сесійній залі відбулося позачергове пленарне засідання Парламенту. А присвячене воно було єдиному питанню – обговоренню законопроекту № 4531 щодо призначень держслужбовців. Свої корективи щодо кількох виявлених "прогалин" вніс і президент України Володимир Зеленський. До яких саме змін призведе проголосований 23 лютого новий Закон та його "підводні камені", дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Спішка в залі": від Зеленського – 2 правки

Суть проблеми полягає у тому, що на період дії карантину та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину, зупинено дію положень Закону України "Про державну службу" та Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" в частині проведення конкурсів та призначення на посади держслужби.

"Станом на 16 грудня 2020 року кількість оголошених доборів для заміщення вакантних посад державної служби у розрізі категорій посад становить: на посади державної служби категорії «А» – 123, категорії «Б» – 4284, категорії «В» – 12518", - йдеться в документі.

  • «А» - вищий корпус держслужби, так звані "перші" керівники
  • «Б» - заступники керівників держорганів, керівники структурних підрозділів, територіальних органів
  • «В» - інші посади, не віднесені до категорій «А» і «Б».

В ході обговорень Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби" з пропозиціями Президента України від 18 лютого 2021 року № 4531 на голосування було поставлено 2 правки Володимира Зеленського.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Володимир Зеленський - фото Знай.ua
Володимир Зеленський - фото Знай.ua

Як підкреслив Перший заступник Голови ВРУ Руслан Стефанчук, президент України підтримує всі положення законопроекту, переданого йому на підпис, крім двох – які, внаслідок "спішки в залі", є юридично недосконалими.

"Прописані положення мають хибий юридико-технічний характер, тому що перехідні положення відсилають до положень, яких немає в самому Законі. І друге – вони унеможливлюють процедуру утримання інституційної спроможності Кабінету Міністрів, як окремого органу державної влади. Ми повинні розуміти, посилаючись на Конституцію України, що тільки у разі коли закони будуть дотримуватися системи стримування і противаг усіх гілок влади, вони можуть бути підтримані суспільством", - відзначив Руслан Стефанчук.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото Знай.ua
Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото Знай.ua

Не пройшло і півгодини з початку обговорення, як обидві поправки президента були підтримані.

"Рознесення" повноважень та спецперевірка

В результаті, законопроект № 4531 був прийнятий і в першому, і в другому читанні. "За" Закон в цілому проголосувало 267 народних депутата.

Про можливе "рознесення повноважень" у майбутньому повідомив Перший заступник Голови депутатської фракції "Слуга Народу" Олександр Корнієнко.

"Це – проміжний захід, який дозволить нам розблокувати процеси, що йдуть по Міністерству енергетики, зокрема. А ми з вами маємо відповідально поставитися до розробки системного рішення щодо ситуації, коли з якихось причин міністр або у відставці, або не призначений, а Верховна Рада в цей момент не може призначити іншого міністра. Можуть бути різні механізми – це може бути рознесення повноважень, коли повноваження міністра частково виконуються Кабміном, а частково, наприклад, прем'єр-міністром", - відзначив Голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Олександр Корнієнко.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Загалом же, положення прийнятого Закону передбачають внесення змін у кількох Законах України: "Про державну службу", "Про Кабінет Міністрів України", "Про центральні органи виконавчої влади", "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік".

Положеннями даного Закону передбачається, що контракти про проходження державної служби на період дії COVID-карантину діють:

  • для посад категорії «А» - не більше 5 місяців;
  • для посад категорії «Б» і «В» - протягом 1 року.

Законопроект 4531 - скріншот
Законопроект 4531 - скріншот

Варто додати, що спецперевірку, встановлену ст. 56 Закону України "Про запобігання корупції" проходитимуть не всі. Вона не проводитиметься стосовно осіб, призначених наступного дня після припинення дії контракту про проходження ними держслужби на період дії карантину – у разі того, якщо вона проводилася під час укладання відповідного контракту.

Законопроект 4531 - скріншот
Законопроект 4531 - скріншот

В Конституційному Суді – поповнення: присяга вже завтра

Завтра ж, 24 лютого, в Конституційному Суді має відбутися урочиста подія – складання присяги новопризначеним суддею КСУ Віктором Кичуном.

Призначення Віктора Кичуна
Призначення Віктора Кичуна

"На 24 лютого заплановане складання присяги новопризначеним суддею Конституційного Суду Кичуном на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду. Відповідно до ч. 3 ст. 39 Закону "Про Конституційний Суд України" вимога присутності щонайменше 12 суддів Конституційного Суду на такі засідання НЕ поширюється. У зв'язку із цим складення присяги новопризначеним суддею Конституційного Суду відбудеться незалежно від кворуму на засіданні", - повідомила Представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України Ольга Совгиря.

Ольга Совгиря - фото з Фейсбук (IDFА)
Ольга Совгиря - фото з Фейсбук (IDFА)

Призначення Віктора Кичуна - скріншот
Призначення Віктора Кичуна - скріншот

Нагадаємо, 18 лютого кількістю у 241 голос "за" на посаду судді КСУ було обрано Віктора Кичуна – доцент кафедри конституційного права України Національного юридичного університет імені Ярослава Мудрого. Тоді саме він виборов перемогу серед 4 претендентів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.