Після ухвалення нового закону про мобілізацію, який набирає чинності 18 травня, біля ТЦК почали з'являтися черги. Останніми днями користувачі соцмереж публікували фотографії черг, вказуючи, що знімки зроблені в ТЦК Голосіївського, Дарницького та Деснянського районів Києва.

Журналісти одного з українських телеканалів поспілкувалися з чоловіками, які з ранку вишиковувалися, щоб оновити свої дані або пройти ВЛК.

черги на ВЛК у Києві у Солом'янському ТЦК СП
черги на ВЛК у Києві у Солом'янському ТЦК СП

"Я сьогодні, 2 травня, прийшов уже вдруге до ТЦК Святошинського району. Учора приходив — черга, сьогодні прийшов — теж доводиться стояти. Наприклад, учора стояв у черзі з 10 до 15 години, але не склалося. Прийшов сьогодні, щоб отримати напрямок на ВЛК", — розповів кремезний чоловік середнього віку, додавши, що сьогодні, 2 травня, все ж таки більше шансів завершити справу через досить невелику порівняно з вчорашньою чергою.

За словами тих, хто стоять у черзі, спочатку потрібно записатися на місці у працівника ТЦК, який стоїть на вході, і чекати, поки дійде черга. Загалом же вранці біля цього ТЦК було близько 20 чоловіків різного віку — хтось прийшов поновити дані, хтось взяти направлення на ВВК, хтось оформляти відстрочку.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Візит до ТЦК, фото: Facebook
Візит до ТЦК, фото: Facebook

Майже така сама картина спостерігалася біля ТЦК Голосіївського району. Як відомо, це найбільший район у Києві.

Але є ключове питання, яке хвилює мене найбільше. Ось я прийшов сьогодні, можливо, вийде оновити свої дані. Але ж закон набуває чинності 18 травня, у ньому сказано, як я зрозумів, що потрібно оновити дані протягом 60 днів. Це означає, що сьогодні мені можна не витрачати час? Я не знаю - стояти мені в черзі чи ні", - поділився своїми думками хлопець, якому на вигляд близько 30 років. На це запитання в черзі йому ніхто не відповів.

ТЦК. Фото: focus.ua
ТЦК. Фото: focus.ua

У той же час, з самого ранку в соцмережах з'явилося багато фото величезної черги, автори яких стверджували, що така ситуація спостерігається біля ТЦК Деснянського району Києва.

"Зараз черги великі і, швидше за все, з кожним днем ​​збільшуватимуться", - повідомив черговий ТЦК.

На питання про те, чи варто йти зараз чи все ж таки раціональніше прийти в ТЦК після 18 травня, працівник ТЦК відповів так: "Після 18 травня черги можуть бути розписані на тиждень вперед".

За його словами, великі черги пов'язані з тим, що прийшли й ті, хто не оновлював своїх даних протягом багатьох років.

"Є такі, хто у 45 років ходить із приписним свідченням, а йому потрібно переробляти документ, направляти на медкомісію, ставати на облік. Купа роботи з кожним", - відповіли у ТЦК.

У соцмережах останніми днями з'явилися також жваві дискусії щодо ситуації у ТЦК Києва, Харкова та Рівненської області.

Один із користувачів, швидше за все, жартома прокоментував ситуацію так: "Продам чергу в ТЦК".

У свою чергу, думки військових, які обіймають керівні посади у військових відомствах, не зводяться до однозначності.

Коментарі в мережі, скріншот: Facebook
Коментарі в мережі, скріншот: Facebook

"Ми трактуємо закон як такий, що дані потрібно оновлювати і після 18 травня, коли набирає чинності закон. Але є, але. Згідно з чинним законодавством, військовозобов'язаний має оновити дані протягом кількох днів у разі зміни сімейного стану, зміни стану здоров'я. Чесно говорячи, новий закон прописаний, м'яко кажучи, неоднозначно", - розповіли журналістам джерела у військових структурах.

Водночас 25 квітня на офіційній сторінці Сухопутних військ ЗСУ у Facebook з'явилося таке повідомлення: "Шановні громадяни! З'являється багато інформації про черги біля ТЦК. Це добре, що багато людей вирішили оновити дані або стати на облік. Але хочемо вам повідомити: територіальні центри комплектування (ТЦК) працюють 24/7. Ви можете прийти в будь-який зручний для вас час.

Нагадаємо, скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж.

Раніше повідомлялося, що українці ломляться в ТЦК перед прийняттям нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне".

Також, з'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ.