З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію, і мобілізаційні заходи активно тривають. Олександр Бондаренко, начальник служби зв'язків з громадськістю Сумського обласного ТЦК та СП, пояснив, в яких випадках людину можуть затримати на вулиці і відправити у військкомат, а також яку роль у цьому процесі відіграє поліція та застосунок "Резерв+".

Чи можуть вас затримати прямо на вулиці?

Олександр Бондаренко зазначив, що згідно з новим законом, військовозобов'язані повинні мати при собі облікові документи. Якщо ці документи відсутні, це розцінюється як правопорушення і може призвести до штрафу.

Військовий облік. Фото: Youtube
Військовий облік. Фото: Youtube

Бондаренко підкреслив, що ТЦК не має повноважень примусово відправляти людей у військкомат. Цю функцію виконує поліція, яка входить до складу групи оповіщення. Саме поліція має право пропонувати громадянину виконати законні вимоги. Якщо у людини немає при собі облікових документів, поліція може скласти протокол і виписати штраф, після чого громадянина можуть направити до військкомату для з'ясування обставин.

Роль застосунку "Резерв+": чи врятує він від мобілізації?

За словами Олександра Бондаренка, військові з ТЦК та СП перевіряють, чи оновила людина свої дані через застосунок "Резерв+". Якщо дані оновлені, це враховується при прийнятті рішень. Однак, якщо людина мобілізаційного віку давно не проходила військово-лікарську комісію, її можуть попросити пройти цю комісію у найкоротший термін. Якщо при цьому у неї немає законних підстав на відстрочку, вона може бути направлена в навчальний центр для проходження базової військової підготовки.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Коли вас можуть затримати?

Бондаренко пояснив, що затримання може відбутися у наступних випадках:

  • Відсутність облікових документів при собі.
  • Невиконання законних вимог поліції.
  • Виявлення невідповідностей або неповного оновлення даних у "Резерв+".
  • Давно не пройдена ВЛК.

Нагадаємо, Як довго в Україні вручатимуть повістки на вулиці: колишній голова Генштабу дав відповідь

Раніше ми повідомляли, що У двір працівника ТЦК жбурнули гранату

Також, В Україні випишуть штраф навіть тим, хто оновив дані у ТЦК: у чому проблема