З прийняттям нового закону про посилення мобілізації в Україні виникає багато запитань, особливо у жінок. Варто знати, хто може перевіряти документи, що потрібно мати при собі та жінки яких професій підлягаються мобілізації.

Про це розповіли "Новини Pro".

Хто має право перевіряти документи жінок

Документи на вулиці може перевірити лише уповноважена особа: представник ТЦК, поліцейський або представник Держприкордонслужби (у прикордонних районах та пунктах пропуску).

Мобілізація жінок. Фото: The Times
Мобілізація жінок. Фото: The Times

Чи зобов'язані жінки носити з собою документи

Ні, закон не зобов'язує жінок постійно носити з собою військово-облікові документи. Їх можуть попросити пред'явити лише в певних випадках, наприклад, на блокпосту.

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Хто з жінок підлягає мобілізації

Мобілізація жінок в Україні здійснюється виключно на добровільній основі. Жінок не можуть призвати на військову службу без їхньої згоди.

Однак, жінки деяких спеціальностей повинні обов'язково стати на військовий облік. До такого переліку входять: хімія, біологія, телекомунікації, IT, фармація, медицина, ветеринарія, бухгалтерія, маркетинг, менеджмент, видавництво та психологія.

Чи потрібно жінкам оновлювати свої дані

Так, військовозобов'язані жінки повинні оновити свої дані до 16 липня 2024 року. Це можна зробити в ТЦК, ЦНАП або через електронний кабінет "Резерв+".

За несвоєчасне оновлення даних передбачено штраф.

ТЦК та поліція перевіряють маршрутку
ТЦК та поліція перевіряють маршрутку

Нагадаємо, що ухилянтам хочуть дати шанс "відкупитися".

Як повідомляли раніше, кому з українок загрожує мобілізація.

Як писав "Знай" раніше, деякі категорії ув'язнених будуть мобілізовані до ЗСУ.