В Україні нещодавно зареєстрований законопроект №11322 може суттєво змінити підхід до покарання військовослужбовців, які самовільно залишили військову частину або дезертирували. Якщо раніше такі дії майже гарантовано призводили до позбавлення волі, то тепер є можливість уникнути кримінальної відповідальності за певних умов.

Згідно з новим законопроектом, військовослужбовці, які вперше вчинили злочини за статтями 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби) та 408 (дезертирство) Кримінального кодексу України, можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності. Основною умовою є добровільне повернення до військової частини до закінчення досудового розслідування та щире каяття.

Українські військовослужбовці, фото: Facebook
Українські військовослужбовці, фото: Facebook

Автори законопроекту зазначають, що лише у період з січня по квітень 2024 року було зареєстровано 10 584 кримінальних проваджень за статтею 407 КК та 7 306 – за статтею 408 КК. Загалом на сьогодні у провадженні органів досудового розслідування перебуває майже 19 тисяч справ, пов’язаних з військовими кримінальними правопорушеннями.

Однак, чинне законодавство не передбачає можливості звільнення від кримінальної відповідальності для військовослужбовців, які вперше вчинили такі правопорушення і щиро каються.

Популярні новини зараз
Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Гроші змусять повернути державі: українців попередили Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Запропоновані зміни мають на меті дати можливість військовослужбовцям, які щиро каються, продовжити захист суверенітету та територіальної цілісності України. Це особливо важливо в умовах збройної агресії, коли кожен боєць на фронті є на вагу золота.

Крім того, законопроект має на меті удосконалення окремих питань проходження військової служби, зокрема щодо процедури призупинення та продовження служби для тих, хто самовільно залишив військову частину, але повернувся за рішенням суду.

Нагадаємо, Що справді потрібно в "учебке": список та реальний досвід воїна

Раніше ми розповідали, Як оскаржити несправедливе рішення ВЛК: українцям назвали алгоритм дій

Також, Від ТЦК не сховаєтесь: адвокат назвав місця, де українців можуть зупинити для перевірки військового квитка