Термін оновлення даних у ТЦК та СП для військовозобов'язаних спливає 16 липня. Важливо розібратися, якими будуть дії держави щодо тих, хто був зобов'язаний, але не оновив своїх даних.

Відповіді одному з телеканалів надали член парламентського комітету з питань нацбезпеки Федір Вениславський та адвокат, яка спеціалізується, зокрема, і на питаннях мобілізації Катерина Аніщенко.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

"Ми створили кілька альтернативних можливостей для виконання вимог закону. Це "Резерв+", ЦНАП, ТЦК і СП. Пропускна спроможність цих систем дозволяє виконати вимоги всім громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Відповідно, динаміка, яку ми спостерігали, вона свідчить про те, що система працює в тих параметрах, які ми в неї заклали", - розповів Федір Веніславський.

До цього парламентар додає: "Відповідно, якщо громадяни України не виконають вимог закону, то це буде суто суб'єктивне небажання виконати те, що законодавець закріпив. Настатимуть негативні юридичні наслідки. Порушники будуть обмежені у праві керуванням транспортом, притягуватимуться до адміністративної відповідальності. Думаю , що розміри штрафу за невиконання вимог закону спонукатимуть громадян виконувати його".

Популярні новини зараз
Негайно повідомте ТЦК або отримаєте штраф до 60 тисяч гривень: українцям приготували нові правила Мобілізація авто в Україні: власникам транспорту загрожує 60 тисяч штрафу, хто в списку На які спеціальності є сенс вступати: поради для абітурієнтів Як оновити дані, щоб не йти в ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи
Показати ще

Мобільний блокпост, скріншот: YouTube
Мобільний блокпост, скріншот: YouTube

Ситуация с блокпостами

У свою чергу, адвокат Катерина Аніщенко про можливі сценарії, які чекають на порушників, розповіла ТСН.ua наступне: "У законі, який набув чинності 18 травня, чітко вказано всі штрафні санкції для тих, хто не оновив дані. Буде офіційний напрямок повістки на відомий адресу реєстрації. Відповідно, буде безліч судових справ щодо притягнення таких порушників до відповідальності".

До цього Катерина Аніщенко додає: "Якщо ж ми говоритимемо про фізичну зупинку військовозобов'язаних громадян, то я не виключаю, що буде здійснено примусовий супровід з метою поставити на військовий облік. А поліція має право вчинити адміністративне затримання стосовно таких осіб. .Тобто примусово доставляти до ТЦК, де їх ставитимуть на військовий облік.

Блокпост у Києві, фото: Facebook
Блокпост у Києві, фото: Facebook

На питання про алгоритм позбавлення права на керування транспортом, адвокат каже так: "У законі передбачено, що така можливість є. Для того, щоб позбавити права на керування транспортом, потрібна позовна заява до суду. Перед цим має йти ухилистом ціла низка невиконань дій. Неотримання повістки, неявка на цьому порядку, адміністративне затримання виявилося безрезультатним.

Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook
Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook

Чи будуть дії ТЦК та поліції жорсткішими після 16 липня щодо тих, хто не оновив дані – на це запитання Катерина Аніщенко впевнено каже: "Вважаю, що так. Вважаю, що великі міста та райони будуть поділені територіями, де працюватимуть ТЦК. Відповідно, з урахуванням нових змін, вручатиме повістки та перевіряти наявність військово-облікових документів будуть мати право і працівники ТЦК. встановлювати на вулицях, у містах тощо”.

Нагадаємо, виламати двері не проблема: українці у паніці від того, як по-новому можуть ловити ухилістів.

Раніше повідомлялося, що повістка може виявитися "недійсною" - українцям розповіли, як оскаржити штраф від ТЦК.

Також, треба знати кожному чоловікові: які правила отримання повісток змінюють з 16 липня.