В Україні продовжується оновлення даних для медичних фахівців, особливо жінок, які мають медичну та фармацевтичну освіту. Це стало обов'язковим після рішення Кабміну, ухваленого у травні. Тепер усі, хто вже зареєстровано, мають оновити свої дані.

Питання полягає в тому, чи готові лікарні відпустити свій персонал на військову службу та хто замінить тих, кого можуть мобілізувати.

Старша медсестра Вікторія Луценко, яка працює у лікарні вже 32 роки, розповіла 5 каналу про свою готовність до оновлення даних та, за необхідності, до служби.

Медсестра Неля з хворим, фото: facebook
Медсестра Неля з хворим, фото: facebook

За її словами, таке зобов'язання для неї не новина – вона одразу після закінчення навчання віднесла документи до військкомату, і не лише оновила свої дані через додаток "Резерв+", а й висловила готовність до можливої ​​служби військовою медсестрою.

Популярні новини зараз
Зима без тепла та світла очікує на українців: як великі міста готуються до блекауту Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема ТЦК забирають документи: як діяти В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення
Показати ще

У її відділенні багато жінок, що вже служать у Силах оборони України, і частиною їхнього професійного обов'язку є підготовка до невідкладної медичної допомоги на передовій.

"Це наш безпосередній обов'язок, ми готуємо кадри для надання невідкладної допомоги у місцях бойових дій. У мене є співробітниця, медична сестра, яка з початком війни пішла працювати медичною сестрою. Вона була на Донецькому напрямі, зараз вона у лавах ЗСУ", – розповідає Вікторія.

За словами медичного директора лікарні Дмитра Задериголови, понад 400 медпрацівників у їхній установі, з яких 60% – жінки та майже всі – військовозобов'язані. Усі вони вже оновили свої дані та готуються до будь-якого розвитку ситуації.

Лікарня
Лікарня

Також у лікарні готові до можливості відпустки своїх співробітників на службу до ЗСУ. Працівники вже пішли на війну, і вони мають заміни, готові зайняти їхні місця. Медичні установи готові функціонувати незалежно від кількості та складу свого персоналу, запевняє Задериголова.

Оновлення даних та вступ на військовий облік тепер є обов'язковим для всіх медичних фахівців в Україні, і це стосується як чоловіків, так і жінок. Тим, хто не виконує цієї вимоги, загрожує відповідальність. Однак мобілізувати жінок на військову службу можна лише за їхньою згодою.

Також наш портал повідомляв, що жінок не випускатимуть за кордон? Кому з українок потрібно терміново прийти до ТЦК

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що і відома блогерка померла після уколу "краси" у попу: хоча її намагалися відмовити

Вам варто дізнатися, на які спеціальності є сенс вступати: поради для абітурієнтів