Український бізнес може отримати можливість бронювати своїх працівників, надаючи безплатні послуги військовим. Це передбачено новою категорією "економічної мобілізації", яку планують внести до законопроекту про економічне бронювання.

Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на коментар народного депутата Дмитра Наталухи.

За словами Наталухи, ухвалення закону про економічне бронювання є надзвичайно важливим для країни під час воєнного стану. Зокрема, цей законопроект підтримують всі найбільші бізнес-асоціації України, включаючи Європейську асоціацію, спілку українських підприємців та інші.

Економічне бронювання. Фото з відкритих джерел
Економічне бронювання. Фото з відкритих джерел

"Казати, що ми не підтримуємо цей законопроект, це означає сказати бізнесу, що ми не підтримуємо вас", – зазначив Наталуха.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам
Показати ще

Нардеп підкреслив, що без прозорої системи бронювання працівників українські підприємства будуть працювати неефективно до кінця року, і ця неефективність лише зростатиме. Новий законопроект передбачає, що підприємства зможуть бронювати працівників, сплачуючи за них 20 тисяч гривень на місяць.

Наталуха навів приклад СТО у прифронтових містах, які ремонтують військові машини. Багато з цих компаній не мають фінансової можливості сплачувати 20 тисяч гривень за бронювання працівників, але вони користуються попитом серед військових.

"Для таких компаній ми вводимо категорію економічної мобілізації. Це означає, що СТО укладає контракт із військовою бригадою на безкоштовні послуги в межах 80 тисяч гривень на місяць, і за це отримує право забронювати чотирьох працівників", – пояснив депутат.

Дмитро Наталуха і його колеги зараз працюють над тим, щоб інтегрувати концепцію економічної мобілізації в законопроект про економічне бронювання. Це дозволить збалансувати систему і зняти напругу серед підприємств, які не мають достатньо коштів для сплати за бронювання.

"Ми хочемо залучити максимально ефективно економічні ресурси на користь війська та таким чином розв'язати цю проблему", – підсумував Наталуха.

Нагадаємо, Кого в першу чергу мобілізують після оновлення даних

Раніше ми розповідали, як Відмовитися від повістки і не стати ухилянтом: існує лише 2 законні способи

Також, Позови ухилянтів "заповнять" суди – в Україні назріває серйозний колапс