Тепер, коли 4,6 мільйона військовозобов'язаних оновили свої дані, Міноборони використовує реєстр "Оберіг" для визначення тих, кому надсилатимуть повістки насамперед. Це буде відбуватися автоматично, задаючи системі певні критерії, такі як вік та спеціальність.

Про це розповів у своєму Telegram-каналі адвокат Роман Симутін:

"Отже, можна автоматично зробити "вибірку" найбільш підходящих людей за віком або фахом, а потім викликати їх у ТЦК повістками."

Батько з дитиною. Фото: gazeta.ua
Батько з дитиною. Фото: gazeta.ua

Заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко пояснила, що це схоже на рекламу, що таргетує, – працюєш з тими, хто тобі потрібен, не витрачаючи зайвого часу. Наразі є база даних, з якою можна працювати, і ТЦК не потрібно шукати людей вручну.

Популярні новини зараз
Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

"У ТЦК і СП є база. Якщо вони розуміють, куди звертатися до військовозобов'язаного, то відповідно їм не потрібно виходити його шукати. Відбувся чекін для ТЦК, щоб розуміти, з ким можна працювати далі", сказав речник Міноборони, Дмитро Лазуткін.

Кадр з фільму "Батько"
Кадр з фільму "Батько"

Перших закликатимуть тих, чиї військово-облікові спеціальності та вік відповідають поточним запитам військового керівництва. Це може змінюватись залежно від ситуації на фронті та надходження нової зброї. Зараз багато запитів на IT-фахівців, тилові спеціальності, водіїв, механіків, стрільців та розвідників.

Щодо електронних повісток, то юридичних підстав для цього поки що немає, але технічно це можна реалізувати, якщо будуть ухвалені відповідні закони.

Нагадаємо, чи можна оновити дані заднім числом і уникнути штрафу українцям дали однозначну відповідь

Раніше ми писали про те, що і виконавча служба не пощадить ухилянтів заберуть квартиру та дружини теж

Крім того, Знай.ua повідомляв, уряд дозволить бронювати від мобілізації більше людей – кого і за яких умов