Кабмін ухвалив нове рішення, яке може ускладнити отримання прав водія для українських чоловіків, які перебувають за кордоном. Тепер, щоб оформити посвідчення водія або зареєструвати автомобіль за кордоном, потрібно виконати одну важливу вимогу – оновити свої військово-облікові дані.

Згідно з новими правилами, якщо ви чоловік віком від 18 до 60 років і проживаєте за межами України, то для отримання прав водія або реєстрації автомобіля вам необхідно оновити свої дані в Реєстрі військовозобов'язаних «Оберіг».

Права водія, фото zn
Права водія, фото zn

Це реєстр, який містить інформацію про всіх військовозобов'язаних громадян України. Якщо дані в реєстрі не оновлені, вам можуть відмовити у наданні цих послуг.

Нові правила стосуються кількох адміністративних послуг:

Популярні новини зараз
В Україні зростуть ціни на інтернет: чого очікувати українцям і які цьому причини Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще
  1. Отримання посвідчення водія – як вперше, так і після його втрати або викрадення.
  2. Реєстрація та перереєстрація транспортних засобів – це стосується автомобілів, які не потребують експертного дослідження.

Якщо ви вже оформили документи через закордонні підрозділи ДП «Документ», але не оновили свої дані у військовому реєстрі, вам відмовлять у наданні послуги або просто не надішлють готові документи.

Поліція Польщі, фото: вільне джерело
Поліція Польщі, фото: вільне джерело

Як це працює?

Наприклад, якщо ви живете в іншій країні і хочете обміняти свої українські права водія, вам потрібно буде спочатку оновити свої дані в Реєстрі військовозобов'язаних. Якщо цього не зробити, ви не зможете отримати права через консульство, ні через інші державні установи за кордоном.

Ці правила діятимуть доти, доки в Україні не скасують воєнного стану, і ще три місяці після цього.

Якщо ви потрапляєте під цю категорію і плануєте скористатися послугами, пов'язаними з правами водія або реєстрацією автомобіля, найкраще заздалегідь перевірити свої дані в Реєстрі військовозобов'язаних і оновити їх, якщо потрібно. Це дозволить вам уникнути зайвих проблем та затримок при отриманні необхідних документів.

Нагадаємо, німці вже не на жарт виганяють українських чоловіків: чи врятує їх "сірий паспорт"

Раніше ми писали про те, коли призвуть пенсіонерів: хто може не турбуватися через ТЦК

Крім того, Знай.ua повідомляв, українцям призовного віку вигадали нове правило