Два дні поспіль у Верховній Раді розглядалися кандидатури на посади одразу кількох міністрів. Одне з них набуло просто безмежних резонансних масштабів – мова йде про затверджену кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду Міністра освіти і науки, якого освітяни відверто називають "плагіатором" і людиною, що "згортає" напрацьовані реформи. Саме з обговорення факту "кнопкодавства" під час цього голосування і розпочалося сьогоднішнє пленарне засідання. А результатом спецнаради за участі прем'єр-міністра України та Голови Парламенту стало впровадження жорстких мір не тільки в законодавчій площині, а й в облаштуванні сесійної залі. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Два міністра затверджено, один – не добрав голосів

"Врожаєм" пленарного засідання від 17 грудня стало призначення нового Міністра аграрної політики та продовольства України, яким став 32-річний Роман Лещенко.

Роман Лещенко - скріншот
Роман Лещенко - скріншот

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

А от посада Першого віце-прем'єр-міністра-Міністра енергетики України так і залишилася вакантною. Кандидатуру Юрія Вітренка, що розглядалася в сесійній залі за поданням прем'єра Дениса Шмигаля, не набрала достатньої кількості голосів – "за" виступили всього 186 народних депутатів.

Юрій Вітренко - скріншот
Юрій Вітренко - скріншот

Сьогодні ж, 18 грудня, Урядовий штат поповнило ще одне призначення. 248 голосів "за" отримала кандидатура Юлії Лапутіної – київської військовослужбовиці, контррозвідниці, кандидата психологічних наук, генерал-майора Служби безпеки України.

Біографія цієї жінки, дійсно, вражає – вона разом з іншими учасниками бойових дій брала участь у перших жорстких боях за українські міста на Сході країні у 2014 році.

"В Україні нараховується близько 400 тисяч учасників бойових дій – тих, хто пройшов війну не Донбасі. Це більше, ніж сумарна кількість військовослужбовців у ЗСУ, Нацгвардії, Держприкордонслужбі, СБУ, розвідці та бойових підрозділах. Я добре пам'ятаю, якою була армія в 2014 році, коли у квітні разом з бойовими товаришами входила до Краматорського аеропорту: фінансисти, юристи, менеджери, артисти, співаки – всі добровольцями пішли на фронт. І ми маємо їх підтримати", - повідомила під час виступу Юлія Лапутіна.

Юлія Лапутіна - фото Рубрика
Юлія Лапутіна - фото Рубрика

Як підкреслила пані Міністр, в основі системного підходу має бути плідна співпраця з Комітетами, що розроблятимуть відповідні законопроекти.

Окремі положення будуть напрацьовуватися і у напрямку допомоги ветеранів Великої Вітчизняної Війни та учасників бойових дій в Афганістані.

Нардепи влаштували розбірки: "Шкарлет не тільки вкрав дисертацію, а й посаду міністра"

А от гучне призначення нового Міністра освіти і науки України, присяга якого проходила 17 грудня під крики "Ганьба!", спровокувало хвилю протестів з боку парламентарів.

Низка народних депутатів стверджують про явний факт "кнопкодавства" в момент голосування та ініціювали відповідну перевірку.

"Шкарлет не тільки вкрав дисертацію, але й вкрав посаду міністра через кнопкодавство ОПЗЖ (8 депутатів ОПЗЖ не було в залі, але їх картки проголосували вкл Г Суркіса). Ось так нафталінове жульйо з ОПЗЖ вкрало не тільки посаду міністра для свого дружка Шкарлета. "Голос" буде оскаржувати це голосування та призначення в усіх інстанціях, як порадив нам сьогодні з трибуни мудрий Шмигаль. Тому не біжіть до Шкарлета щось підписувати і домовлятися, бо потім виявиться незаконним і марним", - зазначає народний депутат від фракції "Голос" Юлія Клименко.

Відповідний пост вона розмістила на власній офіційній сторінці у Фейсбуці.

Аналогічний допис одразу ж після епічного голосування з'явилося і у Першого заступника голови Комітету з питань правоохоронної діяльності.

"Олігархи протягнули за вуха Шкарлета. 226 "за". Є великі сумніви в відсутності кнопкодавства. Перевіряємо…", - написав народний депутат Андрій Осадчук.

"Санкції" для кнопкодавів, камери і "рокіровка" нардепів

У зв'язку із цим фактом на сьогоднішньому пленарному засіданні, що розпочалося зі спецнаради, було прийняте рішення про розробку посилених законодавчих "санкцій" і зміни в сесійній залі.

"Разом з прем'єр-міністром ми обговорювали ситуацію, яка, можливо, вчора мала місце. Я маю на увазі явище неперсональне голосування або "кнопкодавство". Домовились ми про наступне: до 15 січня розробити зміни до Законодавства, які зробили б більш жорстку відповідальність за такі дії", - повідомив Голова ВРУ Дмитро Разумков.

Дмитро Разумков, фото: 112.ua
Дмитро Разумков, фото: 112.ua

Окрім цього, зміни мають відбутися і в рамках збільшення кримінальної відповідальності, і збільшення штрафів. А розгляд даного законопроекту має відбутися одразу після новорічних свят.

"Також всі фракції звернулися до мене з пропозицією встановити додаткові камери в залі, які б фіксували неперсональне голосування. В тих місцях, де їх немає – наприклад, у всіх ложах. А що стосується місця розташування депутатів, ми повертаємося до розподілу місць між фракціями та групами, який був на початку нашої роботи. Всі інші місця, які ми залишали як резервні, будуть відключені від системи "Рада"", - підкреслив Дмитро Разумков.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.