Правила працевлаштування іноземних лікарів у Польщі та інших європейських країнах дуже складні, але польська влада хоче все спростити, прийнявши новий законопроект "Про забезпечення медичними кадрами".

Так, для роботи в Польщі українським медикам знадобиться диплом про освіту, завірений польським консулом, довідка про мінімум три роки роботи за фахом і сертифікат про знання польської мови. Також потрібно самостійно знайти лікарню в Польщі.

Варто зазначити, що в країні законопроект став об'єктом численних дискусій. Проти нього виступили громадські медичні організації.

"Введені положення призводять до скасування будь-яких механізмів, які ефективно перевіряють рівень знань і кваліфікації зарубіжних медиків, перекладаючи відповідальність за їх роботу на польських лікарів, які повинні здійснювати нагляд і навчання вищезазначених людей", - заявили в Загальнопольській профспілці лікарів.

Медики, скріншот: YouTube
Медики, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Тим часом Польща відчуває велику нестачу лікарів: за даними Вищої лікарської палати, країні не вистачає близько 68 тисяч медичних працівників, і польські депутати сподіваються, що новий закон вирішить цю проблему. Країна потребує терапевтів, радіологів, педіатрів та анестезіологів.

У свою чергу міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що зарплати українським медикам потрібно терміново підняти, тому що вони знаходяться "на рівні виплат по безробіттю". Якщо лікарям не підвищать зарплату, "вони поїдуть за кордон", упевнений глава МОЗ.

Як відомо, у бюджетному запиті на 2021 рік міністерство охорони здоров'я заклало зарплати для медиків у розмірі 23 тисяч гривень (близько 660 євро), 17 тисяч гривень (приблизно 490 євро) для медсестер, 12 тисяч гривень (близько 345 євро) – для санітарок.

МОЗ просило закласти в бюджет на потреби медицини 300 млрд гривень (понад 8,6 млрд євро). При цьому в проекті бюджету на наступний рік український уряд передбачив приблизно половину від цієї суми.

Нагадаємо, Степанов назвав дату кінця пандемії в Україні.

Як повідомляв портал Знай.uа, українські медики влаштували бунт у мережі: "Вижити неможливо".

Також портал Знай.uа писав, як зміниться схема нарахування зарплат в Україні.