Впроваджений Урядом локдаун зазнав краху в перший же день.

Вже вранці 8 січня соцмережі буквально вибухнули сотнями коментарів обурення з приводу абсурдних положень "заборонної" Постанови Кабміну, а нардепи відверто назвали дії Уряду "успішною боротьбою з панчохами і порошками", яка лише сприяла отриманню статусу "ідіотів". Тож, схоже, парламентарі вирішили хоч якось компенсувати українцям обіцяну, але й досі так і не реалізовану Кабміном карантинну допомогу. В період новорічних свят в Верховній Раді була сформована низка нових законопроектів – найочікуванішими з них для багатьох стане "січнева трійка" із підвищення мінімальної зарплати та затвердженням карантинної допомоги. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Денис Шмигаль, Верховна Рада - фото ВРУ
Денис Шмигаль, Верховна Рада - фото ВРУ

Нова "мінімалка" та карантинні "бонуси"

Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати".

Згідно із документом, січневий показник дорівнюватиме 7000 грн. З 1 липня – 7500 грн, а з 1 грудня – 8000 грн.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Цього ж дня, 4 січня, був поданий і законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо підвищення прожиткового мінімуму до його фактичного розміру".

У разі його прийняття, з 1 січня 2021 року прожитковий мінімум на 1 особу дорівнюватиме 4504 грн. З 1 липня – 5345 грн, а з 1 грудня – 6187 грн.

А от "бонусом" для бізнесу, спрямованим на пом'якшення негативних наслідків запроваджених посилених карантинних заходів, став "Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо додаткової підтримки платників податків у 2021 році".

Карантин в Україні, фото: unian
Карантин в Україні, фото: unian

"Законопроектом передбачено надати органам місцевого самоврядування у 2021 році право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку, та/або плати за землю, та/або податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об'єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб", - зазначено у Пояснювальній записці до Законопроекту № 4571.

Законопроект, допомога підприємцям - скріншот
Законопроект, допомога підприємцям - скріншот

По суті ж, він дублює затверджені у 2020 році зміни у Податковому Кодексі.

Законопроект, допомога підприємцям - скріншот
Законопроект, допомога підприємцям - скріншот

Фото: Знай.uа
Фото: Знай.uа

Кіберзлочини, спорт і "Червона книга" – що нового?

Одним з наймасштабніших Законопроектів, запропонованих парламентарями в період новорічних свят, став "Проект Закону про внесення до Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності боротьби з кіберзлчинністю та використання електронних доказів".

Верховна Рада - фото з сайту Верховної Ради України
Верховна Рада - фото з сайту Верховної Ради України

Він передбачає оновлення цілої низки статей КПКУ – в результаті має значно розширитися перелік статей, за які "кібер-порушнику" світитиме кримінальна відповідальність.

Кібербезпека, законопроект - скріншот
Кібербезпека, законопроект - скріншот

Прописані в документі і, власне, деталі самого поняття "електронні докази".

Кібербезпека, законопроект - скріншот
Кібербезпека, законопроект - скріншот

Наразі даний законопроект вже внесено до Порядку денного – рішення було прийняте сьогодні, 15 січня.

Серед січневих пропозицій парламентарів є і "природний" законопроект. Це – "Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Червону книгу України" (щодо посилення охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесені до Червоної книги України)".

Як зазначено в положеннях документа, головна мета полягає у повному "перезапуску" системи контроля за флорою на території країни.

Державна екологічна інспекція - фото ua.news
Державна екологічна інспекція - фото ua.news

"У зв’язку з реформуванням центральних органів виконавчої влади у 2012 році Законом України від 16.10.2012 № 5456-VI було внесено зміни до Закону України "Про Червону книгу України" та визначено, що Національна комісія з питань Червоної книги України створюється Національною академією наук України. Такі зміни відразу негативно відобразилось на роботі – Національна комісія практично припинила збиратись, погіршилось її фінансування, почали затягуватись строки підготовки занесення до Червоної книги України, погіршився експертний аналіз видів тваринного і рослинного світу, рекомендованих до виключення з Червоної книги України", - відзначається у Пояснювальній записці до законопроекту.

Очікується повне "переформатування" процесу створення складу Національної комісії – до вчених з різних наукових установ мають долучитися фахівці держорганів зі сфери лісового, мисливського господарства та громадські організації.

Червона книга України, законопроект - скріншот
Червона книга України, законопроект - скріншот

Сторінки самої Червоної книги мають теж оновитися – планується проведення повного аналізу видів тваринного і рослинного світу. В результаті, із загального переліку частина буде викреслена.

Червона книга України, законопроект - скріншот
Червона книга України, законопроект - скріншот

Квітка з Червоної книги, фото: соціальні мережі
Квітка з Червоної книги, фото: соціальні мережі

Також у переліку з'явився і "спортивний" законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки сфери спорту" № 4577.

Законопроект  № 4577 - скріншот
Законопроект № 4577 - скріншот

Та суть його положень поки невідома – текст Проекту Закону на офційному сайті Парламенту поки так і не додали.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua повідомляв, що тисячі українців не можуть добитися узаконеної президентом "ковід-допомоги" – як отримати "бонуси".

Також Знай.ua писав, що на оновлення центру "Конча-Заспа" спустять 740 млн: тендер викликав масу підозр – "проколи" помітили і за кордоном.